#1 - "Ücretsiz/sponsor" servisleri (tr.gg, blogspot, hostinger ve 000webhost vb.) kullanmayı unutun!
Zamanında herkes bu servislerden mutlak olarak birini kullanmıştır, e tabi bilmediğimiz konularda başlangıç yapmak için kimse para vermek istemez.
Lakin bazı kişilerde artık bağımlı kalmışcasına iki günde bir sıkıntı çıkartan ücretsiz/ücretli servisleri kullanmaya devam ediyor. Hatırlarsınız bir atasözü vardır, elin atına binen çabuk iner.
#2 - Kendini firma diye tanıtmış firmacıklara kendinizi kaptırmayın!
Projelerinizin alt yapısı için köklü firmaları tercih edin!
Firmanın gerçek bir ofisi ve vergi numarası olduğundan emin olun. Alt yapınız için tercih edeceğiniz firmalar hakkında şikayet araştırması yapın, örneğin yerli şikayet edenler topluluğu projesi olan "sikayetvar.com" gibi topluluk sitelerinde firmaya gelen şikayetleri aklınızda değerlendirin.
Bir tek yer değil onlarca yerden şikayetleri araştırın, gelen en ufak şikayet bile olsa şikayeti ele alın! Paranızı boş yere kaptırmayın!
Asıl durum sadece ödediğiniz para değil güvenliğiniz, bunu unutmayın! Sitenizin veritabanının (kullanıcı bilgileri-telefon-email-tc no-şifreler vb.) haberiniz olmadan satılmasını ister misiniz?
Yada sitenizin bir sabah kalktığınızda örneğin sunucuda olan güvenlik açığından dolayı en altında (footer) başka sitelere hack link verilmesini veya bir dakika, anasayfanızda "Hacked by rEpCi_kUş" tarafından bu site hack edilmiştir gibi bir tam sayfa yazı görmek mi istersiniz?
En kötüsü sitenizin her dakika umarsız bir sağlayıcınız dolayısıyla güncelleme gibi sebeplerle habersiz offline olduğunu görmek ne kadar hoşunuza gider yada her gece gizliden siteyi down etmeleri?!
Şirketinizin kurumsallığı bir kere dahi olsa zedelenirse işiniz zor, zaten bunu da görüyoruz.
"Yahoo hack sebebiyle ismini Altaba olarak değiştirip bir yeniliğe gideceğini açıkladı!"
#3 - Copy+paste'i unutun!
Kurumsallıkta şan ve şöhret önemlidir!
Bir yerden kopyala yapıştır yaparsanız bir yere gelemezsiniz, her yer sizi spam olarak algılar. Eğer copy+paste ile iyi yerlere gelenler varsa o zaman herkes botlarla otomatik olarak kopyalasın ve kullansın, şimdiye kadar en azından ben hiç 1 sene üstü açık kalan kopyala yapıştır yapan site görmedim.
Web'de sadece yazı değil, resimde kopyalayamazsınız! Bir gün gelir yanlışlıkla DMCA'da lisanslı bir resim/içerik alırsınız sonra DMCA hakkınızda işlem başlatır ve siteniz servis sağlayınız tarafından suspend edilir, arama motorlarından ceza alır hatta bunlardan daha fazlası olacağına emin olabilirsiniz.
10 karakter olsa da kopyalamayın! #KopyalamakHırsızlıktır
#4 - Eşsiz bir isim seçin!
Her şeyin temelinde olmazsa olmaz isimdir, lakin o kadar da etkileyici olmasına gerek yok. İnsanlar isim değil hizmet, vaatler için servisinizi ziyaret/tercih eder!
Önerilen bir servis ismi maksimum 10 karakterdir, isim ne kadar uzun olursa o kadar ileride nefret etmeye başlarsınız. Logo genişliği, etrafta yazarken vb. sıkıntı çekmemek için isim kısa ve öz olmalıdır.
Yapacağınız hizmetin adı isim içerisinde olmamalı, örneğin hosting işi yapan biri yıldızhosting diye isim oluşturmamalı. İleride başka servisler açarsanız bu size zarar getirir, dallanıp budaklanamazsınız, geleceği olmaz!
İsimin patentlenmediğini kontrol etmelisiniz, domain ve sosyal medya ağlarında kullanılmadığını tekrar, tekrar teyit etmelisiniz.
Kararınızı verdikten sonra isime ait domain, tüm sosyal medya sitelerinde kullanıcı adlarını hemen alın!
#5 - Kendi tarzınızı-misyonunuzu oluşturun!
Öncelikle projenizin kullanılacak ana rengi, fontu ve logosu vb. şeyleri ilk olarak belirlemeniz şarttır.
Projenizde belirsizlik olmaması açısından ilk baştan bir uyumluluk sağlamalısınız, her projede bir temel esas vardır. Sizler de misyonunuzu projeye başlamadan önce yazılı olarak bir kenara not alın!
Misyonunuzdan hiçbir zaman bir adım bile dışarı çıkmayın ki ileride işinize olan aşkınızı kaybetmeyin!
#6 - Reklama büyük bir bütçe ayırın!
Reklam hiçbir zaman yorumlanamaz derecede öneme sahiptir, hizmetinize yatkın kitleye reklam sunarak o kişileri müşteriniz yapabilirsiniz.
Reklam veren olarak kurumsal bir kimliği, kaliteli bir reklam yayınlayarak arttırabilirsiniz. Çalışmalarınızı yürütürken reklamdan ziyaretçilerin gelmesini sağlayın. Sizce bu konuda haksız mıyım, bazı örnekleri trivago, wix vb.?
Atalarımız yine boşa söylememiş, bir atasözü vardır, kaz gelen yerden tavuk esirgenmez!
#7 - Müşteri ilişkinizi amca oğlu gibi yapmayın!
Kurumsal hitap kalıbınızı geliştirin/öğrenin! Kişisel olarak değil de kurumsal hesaplarla, kurumsal ağızla hitap her zaman projenin ayağıdır.
Üslup her zaman en önemli şeydir, her ne olur olsun insanlarla üslup çerçevesi içerisinde iletişime geçin. Ağız dalaşı yapmayın.
Ek bir not: Unutmayın, insanlarla kurucu adıyla yazılı olarak bak ben bu sitenin sahibiyim yada gel siteme kayıt ol sana premium üyelik vereyim gibi şeyler derseniz bu iş anca tahtalı köye gider!
#8 - Kurum olmayan hiçbir yerden hizmet almayın!
Size hizmet sağlayan bir yer mutlaka köklü bir kurum olmalı, bireysel yerlerden hizmet alırsanız eğer ileride sizinle kedi dalaşına girebilir, bir anda ortadan kaybolabilir. Yada en kötüsü herkese ben bu siteye şunu, şunu yaptım diyerek bireysel olarak sizin adınızı kullanarak prim kasabilir, çalışmalarınızı başkasına satabilir, kurumsal onurunuzu düşürebilir; lakin eğer bir kurum ile iş yaparsanız bu sorun oluşmaz, yasal olarak bir anlaşmanız olur.
Ancak ne olur olsun, hizmetlerinizde her şeyi kendiniz oluşturmaya çalışın, az olsun öz olsun, sizin yapımınız olsun. Yine bir atasözü vardır; elden gelen övün olmaz, o da vaktinde gelmez.
-----------------------------------------------------
Beğendiniz mi? Yazının devamı gelecek!
Eleştirilerinizi, önerilerinizi bekliyorum. En son 6 yıl önce kendi bloguma içerik yazıyordum. :)
Being