Benzini ucuzlatmanın temel yolu vergi adaletinin sağlanmasıdır. Devlet ticaret ve kazanç üzerinden vergi alamadığı için "dolaylı vergi" denen harcama üzerinden alınan vergilere yükleniyor. Benzin de bunların başında geliyor.

Diyelim ki sizin banka hesabınıza durup dururken 50.000 tl para yattı. Normal bir devlet gel bakalım, bu para nereden yattı senin hesabına, vergisini verdin mi der? Bizde devlet bunu demiyor. Senin benzinliğe gitmeni bekliyor vergi almak için. Tabi bu durumda da hesabına her ay 50.000 tl yatanla hiç yatmayan aynı vergiyi ödüyor. Basitçe buna vergi adaletsizliği diyoruz. Ödemeyenlere çıkarılan afları hiç saymıyorum zaten.

Tabi herşey vergi adaletini sağlanmakla bitmiyor. Ülkemiz bir "memurlar cumhuriyeti" olduğu için devlet aşırı vergi toplamak zorunda. Çalışanların yarısı memur, diğer yarısı da memur olmak için can atıyor. Mantık olarak herkes devlet memuru olacaksa sosyalist yönetime geçmemiz gerekir. En azından aşırı zenginliğin önüne geçilir herkes standart bir ücret aralığında devlete çalışır. Hayır biz kapitalist sistemde yaşayacağız diyorsak da devletin küçültülmesi, memurluğun cazip olmaktan çıkarılması gerekir.

Bizde üniversiteye giren öğrencinin hayali bile okulu bitirince memur olmaktır. Nomalde üniversite okuyan kişiden istihdam yaratacak yeni fikirler, yeni işler üretmesi beklenir. Toplumun en gözde kesimidir. Bizde ise okulu bitirince şöyle bir iş/şirket kuracağım diye hayal eden ve bunu gerçekleştirmek için çalışan yok denecek kadar az. Zihni en açık olan dahi global bir şirkette yönetici olmayı hayal eder. Geri kalanı kpss'ye girip memur olmayı hedefler.

Tabi bu kadar memura maaş yetiştirmek de kolay değil. Hükümetler de alır memurunu şu kadar kadro açtım diye oy toplar, sonra basar vergiyi benzine. Bu işler böyle. Değiştirecek olan bizleriz.