Merhaba arkadaşlar
Bu yazımda başlıkta belirttiğim gibi WordPress head bölümündeki fazlalıkları yani gereksiz kod ve linkleri nasıl kaldırabiliriz bunu göreceğiz. Bu sayede hem gereksiz dosyaların sayfaya çekilmesini ve açılış hızımızı yavaşlatmasını engellemiş olacağız hemde kaynak kodlarımızdaki fazlalıklardan kurtulacağız.
Bu işlemleri yaparken functions.php dosyamıza eklemeler yapacağımız için, bu dosyaya erişiminiz olması gerekmekte. Bu değişiklikleri ister FTP ile isterseniz WordPress Admin panelindeki Görünüm sekmesinde ki Düzenleyici ile yapabilirsiniz. Hangisi daha kolayınıza geliyorsa.
Head Bölümündeki Gereksiz Kodları Kaldırmak
Gelin isterseniz ilk önce benim en gereksiz bulduğum kod olan WordPress “generator” metasını kaldıralım.
Yukarıdaki gereksiz kodu kaldırmak için functions.php dosyamıza işaretinden önce aşağıdaki kodu ekliyoruz.
remove_action('wp_head', 'wp_generator'); //generator meta name kaldır.
Şimdi de yine benim gereksiz bulduğum RSD (Really Simple Discovery) dosyasının linkini kaldıralım.
Yukarıdaki gereksiz kodu WordPress head bölümünden kaldırmak için aşağıdaki kodu az önce anlattığımız şekilde dosyamıza ekliyoruz.
remove_action('wp_head', 'rsd_link'); //RSD (Really Simple Discovery) link kaldır.
Şimdi ise benim hiç bir işime yaramayan kısa link adresimizi kaldıralım. Web sitemizin alan adı zaten yeterince uzun ve yazı adreslerini kısaltmanın pek bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. Kendi sitem adına bu durum geçerlidir.
Yukarıdaki kodu head bölümünden kaldırmak için aşağıdaki kodu uyguluyoruz.
remove_action('wp_head', 'wp_shortlink_wp_head'); //sil kardeş shortlink.
Bu seferde wlwmanifest linkimizi kaldıralım buda bence gereksiz bir link.
Yukarıdaki kodu head bölümünden kaldırmak için aşağıdaki kodu uyguluyoruz functions.php dosyamız içerisine.
remove_action('wp_head', 'wlwmanifest_link'); //güle güle wlwmanifest (Windows Live Writer) link.
Tek tek açıklamak yerine geri kalanlar ile birlikte işlemin sonunda functions.php dosyamıza eklediğimiz kod kümesi aşağıdaki şekilde olacak.
remove_action('wp_head', 'print_emoji_detection_script', 7 );
remove_action('wp_head', 'rsd_link'); //removes EditURI/RSD (Really Simple Discovery) link.
remove_action('wp_head', 'wlwmanifest_link'); //removes wlwmanifest (Windows Live Writer) link.
remove_action('wp_head', 'wp_generator'); //removes meta name generator.
remove_action('wp_head', 'wp_shortlink_wp_head'); //removes shortlink.
remove_action('wp_head', 'feed_links', 2 ); //removes feed links.
remove_action('wp_head', 'feed_links_extra', 3 ); //removes comments feed.
remove_action('wp_head', 'rest_output_link_wp_head' );
remove_action('wp_head', 'wp_oembed_add_discovery_links' );
remove_action('template_redirect', 'rest_output_link_header', 11, 0 );