telatabi Hocam. Celalbayar üniversitesi Uluslararası Ticaret mezunuyum. Hem üretim hem pazarlama hem ihracat hemde muhasebe dersleri aldım. Çekirdekten yetme esnaf çocuğuyum. Giyim üzerine bir işletmemiz var çok şükür. E-ticareti de 1 yıl kadar denedim uğraşamadım.
Şimdi hem kitaptan hem de tecrübelerden konuşacağım;
-Şahıs şirketi ile başlamanızı sizin faydanıza gördüm. Limited için gerekli şartları ve avantajı taşımıyorsunuz.
-Muhasebe ücretini şahıs şirketi şehre göre aylık 100-150 lira olarak öder ama ltd 500 ile bin lira arası bir mebla ödemek zorundadır.
-Kar 40 bin kira 30 bin ise kalan 10bin için git asgari ücret ile çalış diyenlere kesinlikle katılmıyorum. Sizin yıllık 10 bin liranız asgari ücretlinin 16 bin 800 Tl sinden daha aziz , daha bereketli olacağından hiç bir zaman şüpheniz olmasın. Başlangıç için az bir para olarak görünse bile siz çalıştıkça gelirinizi çok kısa sürede katlayabilirsiniz lakin asgari ücretlinin ya da 5 bin kazananın maaşı sabittir. Unutmayınız ki Maaş ile geçinilir, ticaret ile sermaye edinilir. Ben 1 yıl e ticareti denedim. Neredeyse hiç para kazanamadım. Fakat şu an e ticareti neden yapamadığım ile alaklı çok fazla bilgiye sahibim ve ben bu bilgiyi satarak 1 yıllık e ticaret maceramdan daha çok para kazandım.
-Her şeyin girşi mi olacak aman yarabbim ben onu kendim yapmıştım nasıl fatura alacam verecem derdine girmeyin olur öyle ufak tefek şeyler. Tüm herşeyi adabı ile yapmak isterseniz bence yapamazsınız :)
Kesinlikle kalite yönetim sistemi planı yapmalısınız ama evde ki hesabın % 20- 30 çarşıya uyduğunu göreceksiniz.
Mağazanızın sunumu ve konumu en can alıcı konudur. Mağazaya giderken ki neşeniz ve enerjinin Ne sattığınızdan daha önemlidir.
Satılamyacak ürün yoktur. O ürüne ait müşteriye ulaşılamamıştır. O çevre de o ürünü alacak müşteri yoktur.
Veresiye/ölesiye/akşama verecem/Biz dostuz/amca-dayı yegen ticareti yapmamanız en önemli unsurlardandır.
Fiziki mağazanızın 1 yıllık kirası ve en az 6 ay evinizi geçindirecek kadar bütçeniz hazır olması lazım.
E-ticaret için sosyal mecralarda hazır kurulu pazarlar da başlamanızı öneririm (n11-sanalpazar vs)
Hediyelik eşya fuarları hakkında araştırma yapmanızı en azından ziyaret etmenizi öneririm.İyi akşamlar dilerim