Merhaba arkadaşlar. Konumuz "Javascript" ile "Cookie/Çerez"işlemleri.

Tarayıcınızın "Cookie/Çerez" bölümüne dışarıdan nasıletki edebileceğimizi göstermek istiyorum.

Bu sayede zamanlı işlemlerde yapabilirsiniz. Örneğin bir reklam göstereceksiniz veya bir pop-up göstereceksiniz.

Ama reklamı 24 saatte bir göstermek istiyorsunuz. İşte tamda burada ufak bir "Javascript" oyunu yeterli olacaktır.

Şimdi size3 adet fonksiyon vereceğim. Bu fonksiyonların örnek kullanımı ile beraber ne işe yaradığını inceleyeceğiz.

Detaylı anlatım ve Blogumdaki yazı için : Javascript - Cookie Ayarlamak ve Okumak

function Cookie_Ayarla(İsim, Değer, Gün) {
var Tarih = new Date();
Tarih.setTime(Tarih.getTime() + (Gün * 24 * 60 * 60 * 1000));
var Bitiş = "expires=" + Tarih.toUTCString();
document.cookie = İsim + "=" + Değer + ";" + Bitiş + ";path=/";
}
function Cookie_Oku(İsim) {
var İsim = İsim + "=";
var Ayraç = document.cookie.split(';');
for(var i = 0; i < Ayraç.length; i++) {
var Karakter = Ayraç[i];
while (Karakter.charAt(0) == " ") Karakter = Karakter.substring(1);
if (Karakter.indexOf(İsim) == 0) return Karakter.substring(İsim.length, Karakter.length);
}
return "";
}
function Cookie_Kontrol(İsim) {
var Değer = Cookie_Oku(İsim);
if (Değer != "") {
// Cookie Boş Değil İse Yapılacaklar
}else {
// Cookie Boş İse Yapılacaklar
}
}

Adlarından da anlaşılacağı üzere fonksiyonların ne yaptığını anlamak kolay.
Tamamen "Türkçe" değişkenler kullandım ki, öğrenmek isteyen arkadaşlar ne olduğunu daha rahat anlayabilirler belki diye.

1.Fonksiyonumuz : Cookie_Ayarla(İsim, Değer, Gün)

Bu fonksiyon ile, tarayıcımıza "Cookie/Çerez" girişi yapıyoruz.

İlk değişkenimiz "İsim". Bu Cookie'nin ismi. Örneğin "username" olarak kullanabilirsiniz.

İkinci değişkenimiz "Değer". Bu ise Cookie için vereceğimiz değeri temsil ediyor. Örneğin "Kadir" olarak kullanalım.

Son değişkenimiz "Gün". Cookie'nin ne zaman geçersiz olacağını belirten zaman.

Verdiğim fonksiyonda 24*60*60*1000 kullanmamızın sebebi, girilen değerin aslında milisaniye cinsinden olmasıdır.

1 milisaniyeyi 1000 ile çarparak saniyeye, saniyeyi 60 ile çarparak dakikaya, dakikayı 60 ile çarparak saate, saatide 24 ile çarparak güne çeviriyoruz.

<script>Cookie_Ayarla("username", "Kadir", 1);</script>

Bu kod bize 24 saatlik bir "Cookie" tanımlamış olacaktır. Kullanıcı "Cookie/Çerez" silmediği sürece geçerliliğini korur.

<script>
var Değer = Cookie_Ayarla("username");
alert(Değer);
</script>

Bu kod ise, "username" Cookiesinin değerini verir. Yukardaki kullandığımız kodun ardından bu kodu çalıştırırsak, ekrana "Kadir" uyarısını verecektir.

Diğer fonksiyon için aslında örnek bir kullanım biraz garip duracak. Bir üstteki verdiğim kod ile aşağı yukarı aynı aslında.

Sadece kısa ve hızlı kullanım için bir fonksiyon oluşturdum. Birinci ve ikinci örneği anladıysanız zaten kendiniz de düzenleyebilirsiniz.

Ek olarak anlamayanlar için ;

"IF" kısmına eğer Cookie mevcutsa yapılacak işlemleri girin.

"ELSE" kısmına ise eğer Cookie mevcut değilse yapılacak işlemleri girmeniz yeterli olacaktır.

Umuyorum ki güzel bir şekilde anlatabilmişimdir. Bir sonraki anlatımda görüşmek üzere. Kendinize iyi bakın.

#Ek Olarak : Buraya tıklayarak .js dosyasını direkt olarak indirip, sayfanıza dahil edebilirsiniz.