S.E.O'nun backlinkten ibaret olmadığını bu forumda ticaret yapanlar öğrendiği vakit forumda S.E.O'cuyum diye geçinenler de kendine başka mecra arayışına başlayacaktır. Backlink önemlidir evet, ancak içerik daha önemlidir. Rakip analizi önemlidir... Backlink paketinin amacı ile s.e.o birbirine çok karıştırılıyor. Backlink paketi alacaksanız oldukça bilinçli olmak gerek.

Sitenin ne durumda olduğuna, bu zamana kadar yapılan çalışmalara iyice hakimseniz backlink paketinde bulunan sitelere bakarak ihtiyacınız olup olmadığını anlayabilirsiniz. Her zaman söylüyorum. Çalışma yaptıracaksanız (hele ki konu backlik paketi ise) nerelerden size link çıkışı verilecek önceden bilmeniz gerekiyor. Herkesin çalışma prensibinin birbirini tutmadığını düşünürsek oldukça riskli bir konu.

Hocam öncelikle sitenizin verdiği hizmette ne kadar kaliteli olduğunu ölçün. Boş boş backlink almanın içeriği zayıf siteye hiçbir faydası yoktur. Sıfır backlinkle birinci sayfaya gelen sitelerim oldu. Önemli olan içeriktir. S.e.o dediğimiz şey de burda ortaya çıkıyor. Öncelikle iç s.e.o hizmeti veren biriyle çalışmanız önemlidir. Daha sonra DOĞRU backlink alımına başlanmalıdır. Google eskisi gibi her alandan alınan 1000 backlinkle siteleri yükseltmiyor. Hele ki 2017'ye girildikten sonra...

İç s.e.o ve dış s.e.o hizmetlerinin birlikte verilmesi gerekiyor. Bu da haliyle yüksek ücretle oluyor. Şahsen üç kuruşa s.e.o hizmeti vermekten yana değilim. Birçok kişi mevcut x rakamdan başlayan fiyatla diye... Ne ara rakipleri analiz ettin, geçmiş backlinkleri inceledin, spam içerikleri engelledin, anahtar kelime ve içerik uyumuna baktın, kaç adet tanıtım yazısı yazdın, bu kadar ucuza sen bu hizmeti ne amaçla veriyorsun diye adama sorarlar sonra.

Site sahiplerinin çoğu bu konuda bilinçsiz. Her sektörde farklı rekabet olduğunu, sitenin içerik kalitesinin arttırılması gerektiğini, dalgalanmaların sebebini, site içinde ve dışında site sahibinin de yapması gereken şeylerin olduğunu herkese anlatamıyorsunuz. Adam bir hafta önce forumdan biriyle çalışmış daha o çalışmanın etkileri tam olarak siteye yansımamış gelip 'sizinle de çalışalım' diyor mesela. Ben geçmiş çalışmaların üzerine kendi emeğimi koyup sana nasıl hizmet vereyim, ya benden önce sana zararlı backlinkler alındıysa, sonra sıralaman düştüğünde nasıl sana açıklama yaparım diyorum anlamıyor.

Söyleyecek çok söz var. İşin özü kalitede. Yani işin zor hocam. Özet budur.