Üniversiteye geçiş için ilk sınav olan YGS’ye günler kala, üniversite okumak için en uygun şehir olarak gördüğüm İzmir’le ilgili neden böyle bir düşünceye sahip olduğumu anlatacağım.
Öncelikle, İzmir’de öğrencilik hayatımın 4.yılında olduğumu belirtmemde fayda var. Geçen 4 yılda, hem diğer şehirlerde üniversite okuyan arkadaşlarımla görüşmelerimden, hem kendi ziyaretlerimden, hem de İzmir’de edindiğim deneyimlerden hareketle; “üniversite okumak için en uygun şehir İzmir’dir” diyebiliyorum.
İzmir’in en büyük 2 devlet üniversitesi olan Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi‘nde öğrenci olarak bulundum. Bunlarla ilgili daha önce “Bir Öğrencinin Gözünden Dokuz Eylül Üniversitesi” ve “Bir Öğrencinin Gözünden Ege Üniversitesi” isimli iki yazı yazarak, bulundukları yerleri, eğitim ortamlarını, maddi ve manevi olanaklarını, merak edilen diğer her şeyi anlatmaya çalıştım.
Tavsiye Yazı: Bir Öğrencinin Gözünden Dokuz Eylül Üniversitesi
Tavsiye Yazı: Bir Öğrencinin Gözünden Ege Üniversitesi
Bu yazımda da genel olarak İzmir’in neden öğrenciler için en uygun şehir olduğundan bahsedeceğim.
Ucuz Ulaşım
İlk olarak İzmir’de en çok beğendiğim imkandan bahsetmek istiyorum. İzmir, henüz en büyük iki ilimiz olan Ankara ve İstanbul kadar gelişmiş bir şehir değil. Bu gelişme oranı kara yolu olarak da geride kalmıştır. İstanbul’da her ne kadar yollar gelişmiş olsa da kalabalıktan dolayı ulaşım sıkıntısı vardır. Ankara’nın kara yolları belki de Türkiye’nin en gelişmiş ulaşım ağını oluşturur, ancak halk otobüsleri ve toplu taşımalar oldukça pahalıdır. Ayrıca bu iki şehirde de insanların gerçekten işine yarayacak düzeyde bir aktarma sistemi yoktur.
İzmir’de kara yolları her ne kadar gelişme göstermemiş olsa da, raylı sistemler ulaşımda büyük rol oynar. Kara yolundan da kat kat daha hızlıdır. Özellikle İzmir Metro günün her saatinde 4-6-8 dakikada bir (yoğunluğa göre aralık değişir) hareket eder. İzmir Banliyo Sistemi’de, metroya nazaran daha yavaş olsa da oldukça işlevseldir.
Ulaşımda kullanılan bir diğer araç da vapurlardır. Körfezi bir ağ gibi donatan deniz yolu, kıyı şeridine ulaşımda oldukça fazla kullanılır. Üstelik konforlu ve dakiktir.
Belediye otobüsleri her ne kadar fazla olsa da, trafiğin yoğun olduğu saatlerde insanı çileden çıkarabilir. Özellikle Dokuz Eylül Üniversitesi’nin bulunduğu Buca’da, otobüsle gideceğiniz yolu, yürüyerek daha hızlı gidebilirsiniz.
İzmir’de toplu taşıma kullanmanın en önemli avantajı fiyatıdır. Öğrenci kartı bulunan kişilerin metro, İZBAN, otobüs ve vapurlar için biniş ücreti 1,50 TL‘dir. Ayrıca ilk geçişten itibaren 90 dakika boyunca ücretsiz olarak sınırsız aktarma yapılabilir. Bu aktarma hakkı tüm taşıma araçları için geçerlidir. Ayrıca tam kart sahipleri de aynı şekilde faydalanmaktadır.
Sıcak İnsanlar ve Rahat Şehir Yaşamı
Her öğrencinin üniversite hayatından beklentileri vardır. Çoğu yerde yetişkin insanlar öğrencilerinin bu beklentilerinin çoğu zaman karşısındadır ve hep engel olmaya çalışır. İzmir öğrenciler için oldukça rahat ve sıcak bir şehirdir. İnsanları öğrencileri çok sever ve sürekli yardım etmek ister. Kimse kimsenin ne yaptığını umursamaz, karışmaz. Tabi ki sınırlar aşılmadığı sürece. Arada istisnalar olsa da, İzmirliler öğrencinin her zaman yanında yer alır. Pazardan ya da esnaflardan bir ihtiyacınız olduğunda maddiyat çoğu zaman ikinci plana atılır. “Sen öğrencisin, şu kadar yeter” ya da “para istemez, sen derslerine çalış yeter” gibi cümleleri sıkça duyabilirsiniz.
Şehir yaşamı oldukça stabil ilerler. İzmir’de panikten ve telaştan uzak bir gündelik hayat vardır. Mesela yürüyen merdivenlerden çıkarken herkes durur, çünkü merdivenler zaten yürüyordur. Kimsenin işleri aceleye getirmek gibi bir niyeti yoktur. İzmir’in en sevdiğim özelliklerinden biri de budur.
Doğal Güzellikler
İzmir’in Türkiye’nin en güzel ve turistik şehirlerinden biri olduğunu bilmeyeniniz yoktur. Ege Denizi’nin en güzel suları İzmir Körfezi’nde gökyüzünün mavisiyle bir ahenk içinde bulunur. Canınız sıkıldığında körfez boyunca çimlerle kaplı kordona çıkıp, arkadaşlarınızla laflama fırsatına sahipsiniz. Arkadaşınız olmasa bile Alsancak Kordon’daki samimi ortama girip, yeni arkadaşlar bile edinebilirsiniz.
Tavsiye Yazı: İzmir’de Hafta Sonları Gittiğim Tatil Yerleri
Hafta sonlarınızı değerlendirmek için pek çok alternatif de mevcuttur. Onlarca farklı doğal güzellikleriyle meşhur mekanlara günübirlik gidip, gezmeniz mümkündür. Bununla ilgili daha önce detaylı olarak yazdığım hafta sonları İzmir’de yapılacak şeylerle ilgili yazıma göz atabilirsiniz.
Tavsiye Yazı: İzmir’de Hafta Sonu Yapılacak Öğrenci Aktiviteleri
Kaliteli Üniversiteler
Tercih edeceğiniz şehirler arasına İzmir’i de eklediğinizde, bu seçiminizi boşa çıkarmayacak devlet üniversiteleri İzmir’de mevcuttur. Ege Üniversitesi başta olmak üzere Dokuz Eylül Üniversitesi, Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü gibi eğitim kadrosu oturmuş kaliteli üniversiteler, her öğrencinin ihtiyacını karşılayacak düzeydedir.
Ege Üniversitesi, Türkiye’nin en eski üniversitelerinden biridir. Tüm bölümlerinde yüksek mevkilere sahip mezunları vardır. Eğitim kalitesi de oldukça iyidir. Kampüsteki sosyal alanlar açısından da en başarılı üniversiteler arasındadır.
Dokuz Eylül Üniversitesi de aynı şekilde eğitim kadrosu oturmuş, özellikle İİBF alanında isim yapmış bir üniversitedir. Sağladığı koşullar ele alındığında Ege Üniversitesi’nden daha geride olsa da rahatlıkla tercihlerinize ekleyebileceğiniz bir üniversitedir.
İzmir’de maddi durumu iyi olan, özel kurumlarda eğitim alma düşüncesi olan öğrenciler için çok iyi özel üniversiteler de mevcuttur. Yaşar Üniversitesi, Ekonomi Üniversitesi bunların başında gelir.
Öğrenci Bütçesine Uygun Eğlence Mekanları
İzmir’de gece hayatı ve gündelik eğlence mekanları oldukça yaygındır. Bunaldığınız anlarda, eğlenmek istediğinizde, arkadaşlarınızla ya da tek başınıza gidebileceğiniz pek çok mekan vardır. Bu mekanların bazıları elit kesime hitap etse de, öğrenci bütçesine uygun fiyatlara sahip binlerce cafe ve bar da mevcuttur.
Üniversitelere yakın ve sık ziyaret edilen mekanların bulunduğu yerlerin başında; Buca Öğretmenevi Sokağı, Bornova Küçükpark ve Süvari Caddesi, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve caddeye çıkan sokaklar sayılabilir.
Son Sözler
Bu yazıda bana göre neden üniversite için en uygun şehrin İzmir olduğunu açıklamaya çalıştım. Yazıyı yazmak, gerekli kontroller ve yardımcı olacak, ilginizi çekecek tavsiye yazıları eklemem de dahil 3 saatimi aldı. Bu yazıda aklınıza takılan, sormak istediğiniz soruları yorum kısmından yazabilirsiniz. En kısa zamanda cevaplamaya çalışırım.
Tavsiye Yazı: Türkiye’de Mezun İşsizliği En Yüksek Olan Bölümler
İzmir’den sonra üniversite için en uygun bulduğum başka bir şehir de Eskişehir‘dir. Bunu da belirterek yazımı sonlandırıyorum.
Kaynak: Üniversite İçin Neden İzmir?