WordPress kullanmayı bilmeyenler, yeni başlayanlar, bi türlü anlamayanlar için bu yazımda uzun uzun wordpress’i anlattım. Nasıl türkçeleştireceğinizi, admin paneli kullanımları, yazı yazma felan filan. Yeni site açanların hep aklına takılıyor bu sorun. Nasıl yaparım nasıl ederim vs.. Eklenti koymadım sadece admin paneli ve bazı şeyleri anlattım.. Hit öğrenme eklentileri ve özel alan kullanımı, akismet nasıl kullanılır gibi konular’da destek verici bazı şeyler yazdık. WordPress’e ” Merhaba dünya ” dinler için güzel yazı oldu be : )

——————————————————————————————————————————————
Akismet Nedir? Ne işe yarar.
Akismet sitenize bot olarak (gerçek insan olmayan) gelen yorumları, linkleri felan ” İstenmeyen ” kutusuna otomatik taşına eklentidir. Akismet’i çalıştırmak için eklentiyi kurduktan sonra resmi sitesinden e-mail’inizi yazarak bir Kod alabilirsiniz. Ardından WordPress akismet’inize o kodu girin ve çalıştırın. Akismet herkeze lazım olan bi’ eklentidir.

——————————————————————————————————————————————
Ortam Yüklemesi Nedir ?
Ortam yüklemesi, Resimleri teker teker ftp’ye atmak yerine hızlı şekilde wordpress’in resim klasörüne taşıyan özelliktir. Bu özellik tüm wp’lerde wp-content/uploads klasörüne gider. Eğer bu klasör linkini değiştirmek isterseniz Menüdeki ” Ayarlar ” sekmesindeki ” Ortam ” bölümünden ” Yüklemeleri bu klasörde sakla ” yerine url yazarak aktif hale getirebilirsiniz. Unutmayın önce ftp’de klasör oluşturun.
——————————————————————————————————————————————
Tema nasıl yüklenir ? Nasıl aktif edilir ?
WordPress blog’unuza tema yüklemek için önce filezilla gibi bi programdan siteadi.com/wp-content/themes klasörüne ” tema adını ” klasör halinde atmanız yeterli olacaktır. Ardından siteadi.com/wp-admin/themes.php sayfasından bu temanın altına gelerek ” Etkinleştir ” diyebilirsiniz. Temanız kurulmuş / hazır olacaktır.

——————————————————————————————————————————————
İsteyen kişiler siteme nasıl üye olabilir ?
İsteyen herkezin sitenize gelip kolayca üye olmasını istiyorsanız sol menüdeki ayarlar bölümünden genel’e tıklayın. Orda üyelik yazıyor. Onu ” İsteyen herkes kayıt olabilsin ” şeklinde işaretleyin. Alt tarafındada üye olan kişinin sitedeki görevi ne olsun şeklinde bir soru var. Orayıda abone olarak işaretleyip kaydedin. Sitenize siteadi.com/wp-login.php?action=register sayfasından üye olabilirler.
——————————————————————————————————————————————
WordPress Dilini Türkçe yapma!
Önce WP Resmi sitesinden Türkçe versiyonunu indirin ardından bu dosyayı ftp’ye atıp kurun. Normalde türkçe çalışır ama hata olursa; Ftp ana klasörden wp-config.php dosyasını acın (Notepad yada dreamweaver önerilir) Ardından 72. klasördeki ” define (‘WPLANG’, ”); ” yerini silin oraya ” define (‘WPLANG’, ‘tr_TR’); ” koyun. (Dil dosyası klasöründe tr_TR mutlaka olmalı.

——————————————————————————————————————————————
WordPress Ana sayfa ve içerik yazısını ayırma.
Ana sayfada gözükmesini istediğiniz yazı, devamını gör.’e tıkladıgınızda gözükmesini istediğiniz yazı olarak ikiye ayırmak istiyorsanız, ana sayfanızı kirletmek istemiyorsanız şöyle yapın; Yazı bölümüne girip tam ana sayfa yazısını yazın, ana sayfa için yazdıgınız yazının sonuna ” ” yazın (html modunda yazın) ve ardından içeriği yazıp yazınızı yayınlayın.
——————————————————————————————————————————————
Tema’da değişiklik yapmak için…
Temanızda düzenleme yapmanın en iyi yolu dreamweaver kullanmaktır. Program kullanmayı bilmeyen ve ya programı olmayanlar site.com/wp-admin/theme-editor.php sayfasından temasının şablonu (örnk: footer / tema altı sablonu) yazı, kod felan düzenlemeler yapabilir. Programları kullanarak daha kolay oynamalar yapabilirsiniz. Önerim dreamweaver programıdır. Kodlarınızı görerek düzeltebilirsiniz.
——————————————————————————————————————————————
WordPress için Site istatistik eklentisi.
Google analytics’e benzer güzel bi’ wordpress eklentisidir. Blogunuza giren kişileri, tık sayısını, googledan kim, ne arayıpta sitenize girmiş, ne zaman, hangi sayfaya, hangi tarayıcıdan bakmış. IP numarası nedir. Benzer bir çok özellik barındıran mükemmel bi’ eklenti. Kolay kullanımlı. Kısacası blogunuzda ” Olmassa olmaz ” eklentilerden biridir. StatPress’i Buradan indirebilirsiniz.Ama en iyisi google analytics dir
——————————————————————————————————————————————
İlk SEO ayarlarınızı yapın.
Google gibi arama motorlarında önlerde çıkabilmek için wordpress kalıcı bağlantılar (yani link) uzantısını mutlaka ayarlamalısınız. Kalıcı bağlantılar için site.com/wp-admin/options-permalink.php sayfasını kullanın. Burdan ” Özel Yapı ”yı seçin ve ” /%postname% ” kodunu koyun. Bu kadar basit. Altından Etiket ve kategori sayfasınıda düzenleyebilirisniz.Bunları yapmanız siteniz için daha yararlı olur.
——————————————————————————————————————————————
Temanız için FULL Sayfa sablonu.
Full sayfa şablonu, hakkımızda sayfası için ve ya büyük içerik barındıran sayfalar için güzel bir yöntem. Bunu yapmak için normal single şablonunun içerik alanını kaldırmanız yeterli olacaktır. Menü’yüde kaldırmalısınız. Sadece sayfa sablonu ve kodları kaldığında ”genis.php” yada benzer bi isimle kaydedebilirsiniz. Genis sayfa sablonu için daha fazla bilgiye wp forumlarından ulaşın..
——————————————————————————————————————————————
Resim Klasörünü değiştirme.
Resimleriniz genelde wordpress’in uploads klasörüne gider. 2011/08 gibi tarihlenir. Ama siz, istediğiniz klasörde bunu değiştirip düzenleyebilirsiniz. Bunun için site.com/wp-admin/options-media.php sayfasına göz atın. Buradan ” Dosyalar yükleniyor ” başlığı altında dosyanın yüklenmesini istediğiniz klasörü seçin. Örnk: Resim .. Eğer resim/2011/08 gibi yapmak isterseniz Altındaki butona tıklayın ve aylık / yıllık klasörlere ayırın.
——————————————————————————————————————————————
WordPress resim ekleyemiyorum nasıl eklerim? / özel alan ile resim ekleme.
WordPress’te birçok kişinin sorunu bu. Bazı temalarda resim yüklerken özel alan özelliği mevcut. Bunun için wp-admin’de üst menüde ” Ekran tercihleri ”ne tıklayıp, ” özel alan ” butonuna tıklayın ve aktif edin. Ardından yazı altında cıkan özel alan bölümüne Resim URL’sini ekleyin. Genelde özel alan ID: resim olur. Ama temanın durumuna göre değişir tabi. Umutmayın resim sadece sizin sitenize yüklüyse gözükür.Aksi taktirde gözükmez.Sorularınızı buraya yazabilirsiniz.
——————————————————————————————————————————————
Konular ” Yeni baslayanlar için ” hazırlanmıs. Konu hep güncel kalacaktır. Öğrenmek istediklerinizi, sormak istediklerinizi felan yani. Bu başlık altında yorum olarak belirtebilirsiniz. Hem yardımcı oluruz, hem bilmeyenlere yardım etmiş olursunuz…
Kaynak: http://tuncaysahin.org/yeni-baslayanlar-icin-wordpress