GSS prim borçları ile alakalı herkesin kafası karışmış durumda. 1 Nisan tarihinde borcunun silindiğini görenler ve sonraki günlerde tekrar gözüktüğünü görenler şimdi ne yapacağını soruyor.

GSS prim borçları konusunda devletin yaptığı düzenlemeler herkesin kafasını karıştırdı diyebiliriz. Daha önce Mart ayı boyunca GSS prim borcu bulunanların borçlarının faizlerinin ve gecikme borçlarının silineceği duyurulmuştu. Ayrıca borçların yeniden yapılandırılacağı ve 12 takside bölüneceği de açıklanmıştı. 1 Nisan’da borçlarına bakan kişiler borçlarının durduğunu görünce kafalar karıştı.

GSS Prim Borcu Olanların Sayısı 5 Milyonun Üzerinde

GSS yani Genel Sağlık Sigortası bildiğiniz gibi 2012 yılında hayatımıza girmişti. Bu uygulamaya göre çalışmayan herkes GSS’li oldu. Yani GSS kapsamında çalışmayanlar da sigortalı oldu. Fakat bu sisteme göre kişinin her ay prim ödemesi gerekli. Eskiden kişi çalışmasa bile gelir testine girmeli ve belirlenen tutarda prim ödemesi yapmalıydı. Tabii pek çok kişi gelir testi yaptırmadı ve prim ödemedi. Bu nedenle borçlar kabardıkça kabardı. Son dönemde 5 milyona yakın kişinin GSS prim borcu mevcut. Bu nedenle devlet yeni bir düzenleme getirdi.

Devlet, GSS prim borcu olan herkesin borçlarının faizlerini ve gecikme borçlarını sileceğini duyurdu. Bu borçlar silindikten sonra GSS prim borçları yeni belirlenen tutar üstünden 53 TL den yeniden hesaplanacak. Artık GSS’li olan kişiler gelir testi zorunluluğu olmadan aynı tutarda prim ödeyecek. Daha önce ki sistemde kişiler, gelir testi yaptırdıktan sonra çıkan gelire göre belirlenen primleri ödemekteydiler.

12 Milyar TL Biriken Borç

5 milyona yakın GSS’linin toplam borcu 12 milyar TL’yi buluyor. Şu anda bu borçların yeniden düzenlenmesi gündemde. Devletin bahsettiği yeni dönem 1 Nisan 2017 tarihinde başladı. Artık GSS’li olan herkes ayda 53,33 TL prim ödeyecek. Önceki borçlarını da 12 ay taksitle ödemeye çalışacak. Ancak GSS prim borçlarının faizlerinin silinmesi ve 12 ay takside bölünmesi borçların kapatıldığı ve sıfırlandığı manasına gelmiyor. Sadece ödeme rahatlığı sağlanıyor.

Gecikme faizlerinin ve cezaların silinmesi GSS borçları bulunan kişilerin daha rahat bir şekilde ödemesini sağlıyor. GSS borçları aylık 53 TL üzerinden hesaplanmakta. Bu borçlar 2012 senesinden bu yana ödemediğiniz primlerin hepsini kapsıyor. Özellikle gelir testine girmeyenlerin çok miktarda borcunun olduğu ele alındığında yeni uygulamanın çok iyi olduğu ve vatandaşı borcunu kapatmaya teşvik ettiği söylenebilir.

GSS Prim Borcu Taksitlendirme Başvurusu

GSS borcunuz var ise ve bu borcu kapatmak istiyorsanız 1 Nisan 2017 ile 1 Nisan 2018 tarihleri arasında SGK’ya başvuruda bulunmanız gerekiyor. Bu başvuru ile borçlarınızı 12 takside yapılandırmanız mümkün. Böylece borçlarınızın tümü yapılandırılacak ve siz de borcunuzu sıfırlama fırsatı bulacaksınız.
2016 yılında yine hatırlayacağınız üzere devlet borcu bulunanlara borçlarını yapılandırma hakkı vermişti. Vatandaşlar bu haktan yararlanarak borçlarını taksitlendirdiler ve aylık olarak ödemeye başladılar. Bu vatandaşlar da 1 Nisan’dan sonra SGK’ya başvurarak borçlarını yeni düzenlemeye göre yapılandırabilecekler. Ödemeleri gereken aylık primlerin yeni tutarı olan 53 TL üstünden tekrar hesaplanacak.