Bu konuda sizlere phpde kullanılan hazır fonksiyonların bir kısmından bahsedip ufak tefek ipuçları vereceğim.
strlen & mb_strlen
$Cumle="Wm aracı için yazılmış kısa bir cümle";
$Nekadar=strlen($Cumle);
$NekadarMb=mb_strlen($Cumle);
echo $Nekadar. '
'; //Sonuç 44
echo $NekadarMb; // Sonuç 37 (Doğrusu)
*Örnekte gördüğünüz gibi strlen fonk. kullanırken türkçe karakter kullandığımızda biz sonucu Türkçe'ye göre yanlış vermektedır. Bu yüzden mb_strlen kullanmak daha sağlıklı farkı ise kullandığımız karakter setine (utf-8) göre hesaplama yapmasıdır.
explode();
$Yazi="wmaraci/sef/url";
$Parcala=explode(" ",$Yazi);
print_r($dizi);
*Örnekte yazimizi istediğimiz belirteçten bölüp diziye atabiliyoruz. Daha sonra dizinin hepsini yazdırıyorum dilerseniz siz istediğiniz indistekini kullanabilirsiniz.
Bu fonk. Sef url yaparken çok işinizi yarayacaktır.
trim();
$Metin=" Wmaracı ";
$DMetin=trim($Metin);
echo $DMetin;
*Trim fonk. belirlenen değişkendeki sağ ve soldaki gereksiz boşlukları kırpar.sSadece sağ ve ya sol boşlukları kırpan fonk.da mevcut. Kullanıcı hatalarını engellemek adına kullanılabilir.
strtolower & strtoupper
$Yazi="BÜYÜK BİR AİLE WMARACI";
echo strtolower($Yazi); // metni küçük harfle yazar
$Yazi="küçük tatlı dostluklar";
echo strtoupper($Yazi) // metni büyük harfle yazar
*Bu örnekteki fonksiyonlarımızın ne işe yaradığını yorum satırı olarak yazdım. Bu işlemi fonk. kullanmadan css kullanarak ta yapabiliriz fakat o zaman ortaya bir sorun çıkıyor. Yazı fonu desteklemiyorsa bozuk bir görüntü çıkıyor ortaya buna dikkat etmek lazım.
Not: Hazır fonksiyonları say say bitiremeyiz arkadaşlar. O yüzden ben bir kaçını ve kullanım mantığını gösterdim. Yine de kullanamadığınız ya da kaynak bulamadığınız durumlar varsa mesaj olarak bildirin onları da konuya ekleyebilirim.