Okumuyorum ama yazılıma ilgili birisi olarak sanırım ilk soruya cevap verebilirim, matematik yoksa sende yoksun, bu kadar ciddi bir konudur. Kod ezberleyip yazılımcı oldum diyen adamdan şöyle bol grafikli pastalı bir rapor menüsü istiyorum adam daha trigonometri bilmiyor ki pasta çizip pastada çeşitli değişkenleri ayırıp farklı renklere boyayacak sonra efekt verecek. Grafik çiz desem kordinat sistemini geçtim fonksiyon vs bilmesi gerek, hareketli grafik yapmak öyle kolay mı, okullarda verilen eğitim hep bilmem ne otomasyonu olunca kdv, ötv, eksik fazla gibi matematiksel işlemlerle mezun olan adam yarın bir şirkete girse bile muhakkak matematik gelip yakasına yapışacaktır. Tabi bunlar basit örnekler, Tutup harita yapıp veya 3 boyutlu bir şey istense durum vahim. Bu örnekler çok komik gelebilir, teknoloji son 10 yılda çok hızlı gelişti, 5 yıl sonra nerede olacak bilemeyiz ama adam bisküvi fabrikası için otomasyon isteyecekse karşı firmada pastası grafiği bilmem nesi var bana da ondan yapıver diyecek, e ne yapacaksın bilmiyorum mu diyeceksin. Yazılım mühendisi ile bilgisyar mühendisinin bir olmamasının sebebi bu işte, o kendi kendine giden arabalar kaç matematiksel yordamla hazırlıyorlardır kim bilir. :) Tabi burada senin bir şeyler yapabilmen, kütüphane kullanırım hallederim olayı kurumsal firmada şuna dönüyor, "biz de yapalım bizim olsun, lisansı da bizim olsun". Köklü bir a firması neden b firmasının kütüphanesini kullanır ki? Eğer uzmanlığı yazılım ise bende yaparım der kendi kütüphanelerini yazar.