Bunlar, akciğerli balıklardır. Sudan karaya geçişteki en bariz ara geçiş türlerinden birini temsil ederler. Balıklardan karasal canlıların nasıl evrimleşmiş olabileceğine dair canlı kanlı kanıtlar sunarlar. Zira bu balıklar, diğer balıkların aksine sadece yüzgeçlere değil, akciğerlere (daha doğrusu akciğer-benzeri oluşumlara) sahiptir. Bu sayede, karada da nefes almayı sürdürebilirler. Fakat bu tip solunum onlar için yeterince verimli olmadığı için (çünkü tam kara hayatına henüz adapte olmamışlardır ve bu daha çok uzun bir zaman alabilir), genelde sularda yaşamayı tercih ederler. Yine de bir balıkta, su içerisindeki yüksekliği ayarlayan hava keselerinin farklılaşması sonucu akciğerlerin evrimleşebildiğini görmek, evrimsel değişimin en net kanıtlarından birisidir.

Özellikle Afrikalı akciğerli balıkların çok ilginç bir özelliği vardır: Hibernasyon ("kış" uykusu). Tıpkı ayılarda ya da yılanlarda gördüğümüz gibi, akciğerli balıklar da suların tamamen yok olduğu kurak yaz aylarında etraflarına derilerinden salgıladıkları bir "kabuk" örerek "yaz uykusuna" yatarlar. Bu şekilde korunan akciğerli balıklar, sadece akciğerlerini kullanarak solunum yaparlar ve hiç suya veya yemeğe ihtiyaç duymaksızın 3 ila 5 yıl arasında yaşayabilirler! Ne zaman ki etraflarındaki kurak alan yeniden suyla dolar, bu balıklar da tekrardan aktif hale geçerler.

Bu videoda görülen şahıslar ise, bu balıkları oldukları kurak topraktan çıkartarak ördükleri kabuğu parçalamaktadır. Bu, söz konusu balıkların ölümü demektir. Umuyoruz ki sadece bir video çekmek için değil, bu balıkları tüketmek amacıyla avlamaktadırlar.

Hazırlayan: ÇMB (Evrim Ağacı)