Visual Basic bir editör, yani biraz daha genel düşünürsek arayüz düzenleme imkanı sunan bir aracı motor.

Root diller ile işletim sistemi geliştirebilirsiniz, Visual Basic ile yapılabilecek bir root sistem kuramazsınız, çünkü componentler olsun, "call, shell, path" gibi fonksiyonların barındığı dosyalar olsun bir işletim sistemi üzerinde barınıyor. (Geneli Windows olmak üzere.) Bir işletim sistemi üzerinden fonksiyonları çalıştıran bağımsız bir program yapmak imkansızdır. Visual Basic ile maalesef işletim sistemi yapamazsınız. Root denilen taban ise, birebir zorunlu fonksiyon (.dll veya .com diye tabir edilen) dosyaları bulundurmayan, her dosyadan binlerce çekirdek üretilebilen yazılım dilleridir. Yani o sistem ile sen ayrı bir Windows yapıp, sıfırdan fonksiyonları çekeceğin zorunlu yerler oluşturabilirsin. Çekirdek denilen mevzuat genel itibariyle bu şekilde.

Motor üzerinden motor üretmek zor, bu sadece ara geçiş olur. Yani siz VB'de yazar, onu EXE'ye export edersiniz. Sonra bu EXE belirli işlemlerden geçerek makine diline çevrilir. Yani siz direkt makine üzerinde işlem yapmazsınız. Buda root yazılım yapmak anlamına gelmiyor maalesef. İşletim sistemi geliştirebilmek için belirli derleyici, ayrı komut sistemlerini bilmek gerekir. Alt seviyeli dillerden üretilmiş çekirdekler üzerinden geliştirme yapmanı tavsiye ederim. (Assembly gibi makine diline yakın şekilde, hata düzeyini düşüren kök programlama dillerini incelemelisin.)