Yazılım bilmiyorsan neden uğraşıyorsun. O zaman bir yazılımcı bulup ücreti karşılığında yaptıracaksın.
4-5 sene önce bende aynı şeyle uğraştım. Ama bir sonuca ulaşmak mümkün değil. Çünkü araç fiyatları birçok etkene bağlı. Km, yaş, boya durumu, değişen durumu, ekstra aksesuar durumu. He sadece fiyatlara bakarak ortalama bir fiyat çıkaracam diyecek olursan çok bir anlam ifade edeceğini düşünmüyorum. Ancak senin sürekli çalışan bir sistemin olsa ve bu sistem her yeni ilanda ortanca (median) değeri sürekli güncellese, buna göre her yeni eklenen ilanda ortanca değere göre oldukça düşük bir fiyata koyulmuş bir ilan olsa. Sende bunu kimse görmeden farkedip kişiye ulaşsan. Bu şekilde mantıklı olabilir ancak ya sahibinden.com bunu yapıyordur. yada bunu yapmana izin vermeyecektir diye düşünüyorum.
ortanca değer kullanmak ortalama değere göre daha doğru sonuç verir. çünkü verinin dağılımı normal dağılıma çok uygun olmayacak. hareketli pencere uygulayarak ortanca değerden 1 sigma standart sapma değerini aşan durumları uyarı olarak algılatabilirsin. 1 sigma yaklaşık toplam ilanların %68 den daha ucuz ya da daha pahalı bir ilan koyuldu demektir. Bunu 2 sigma yaparsan %95 olur.
Bir yazılımcı bulursan işin matematiğide bu şekilde. ;)