az önce phpmyadmin tarafında aynı kodu değerleri elle vererek denedim ve bir hata farkettim. veritabanı yapısından kaynaklanıyormuş. ilişkilendirme yapısını göz önüne almadan yaptığımdan dolayı sadece bir sütuna veri girmeyi denediğimden dolayı veriyi hiç ekletmiyormuş.

deneme için yeni bir sütun oluşturdum ve sütun adını değişken yerine sabit yaptım. bu şekilde verileri yazmada sorun olmadı ama sütun adları üstte de belirttiğim gibi her cevap için ayrı ayarlamıştım. yani cevap1 cevap2 cevap3 gibi sütunlar var. insert ederken sütun adını döngü içerisinde değişkenle beslemem mümkün değil sanırım..

bir adım daha ileri gittim, ekleme satırını şu şekilde düzenledim.


$cevap_dizi=array();

for($x=1; $x<=$toplam_soru; $x++)
{
$cevap_dizi[]=post("cevap_".$x);
}

for($i=1; $i<=$toplam_soru; $i++)
{
$cevap="cevap".$i;
print $cevap." ".$cevap_dizi[$i]."
";
$Ekle = Sor("INSERT INTO tablom (deger_firma,$cevap) VALUES ($tur,$cevap_dizi[$i])");
}


bu durumda veritabanında sonuç şu şekilde oluşmakta.

id deger_firma cevap1 cevap2 cevap3 cevap4 cevap5
1 2 1 0 0 0 0
2 2 0 1 0 0 0
3 2 0 0 1 0 0
4 2 0 0 0 1 0
5 2 0 0 0 0 1

veritabanına her defasında soru sayısı kadar veri basacak ve sorularım en az 33 en fazla 55 adet olan kategoriler içermekte. bu da veritabanını 2-3 değerlendirmede şişirmeye başlayacak demek. bu durumda verilerin tamamını tek id altında bir defada yazmak için nasıl bir mantık yürütmem gerek?

aynı anda verileri yazdırmanın yolunu bulamadım. bu nedenle array verilerini toparlayıp bir araya getirdim ama şimdiye kadar hiç bu şekilde kullanım yapmadığımdan ihtiyacım olunca o veriyi ayrıştırıp tekrar kullanma işlemini nasıl yapacağımı bilemiyorum. onu da araştırıp bir yol bulmaya çalışıcam artık. fikirleriniz ve yardımlarınız için teşekkürler.