Yazı biraz uzun oldu vaktinizi aldığım için kusura bakmayın, okumak istemeyenlere en altta özet olarak konudan bahsettim.

Merhaba, Google Seo konusunda uzman değilim, fakat hiçbirşey de bilmiyor değilim. Yaklaşık 4 yıldır ilgilendiğim bir haber sitesi var. İstanbul'da yerel bir gazetenin internet sitesi ilçe adı ile aramalarda ilk sayfa da bile çıkmıyordu. Domain 12 yıldır aktif bir şekilde yayın yapıyor. Sıfırdan Wordpress kurulumu yaparak internetteki ücretsiz bir temayı re-design yaparak ihtiyaçlara uygun şekilde düzenledim. Siteye girilen tüm haberler özgün ve tekrarsız. İstikrarlı bir şekilde 4 yıldır hergün en az 5 haber giriliyor.

Yukarıda bahsettiğim / bahsetmediğim yaptığım optimizasyonlar sonucu 3 ay gibi bir süre sonra haber sitesi ilçe adı aramasıyla üçüncü sıraya yerleşti. Yaklaşık 4 yıldır zaman zaman Google'da yaşanan dalgalanmalar dışında bulunduğu sıralamadan düşmüyor fakat ilerleme de kaydetmiyor.

Merak ediyorsunuz değil mi birinci ve ikinci sırada kim var ?

İşte benim merakımda burada başlıyor. İlçenin belediye sitesi ilk sırada yer alırken ikinci sırada ise wikipedia bulunuyor.

Bu zamana kadar belediye ve wikipedia sitesini geçemedim. Enteresandır Google İstanbul ilçelerinin belediye web sitelerini ilçe adı ile aramalarda istinasız şekilde birinci sırada gösteriyor. Google Adwords'e reklam verdiğimde Google Türkiye ile telefonda görüşme şansım oldu. Bu konuyu sorduğumda ise böyle birşeyin mümkün olmadığı yani "Google'ın İstanbul ilçelerinin belediye web sitelerine öncelik verme gibi bir durumun söz konusu olmadığını" söyledi.

Söz konusu belediyenin domain kayıt tarihi 2004 bitiş tarihi ise 2019 ilgilendiğimi söylediğim haber sitesinin domain kayıt tarihi ise 2005 bitiş tarihi 2019 seo konusunda domain yaşı ve bitiş tarihinin öneminin yüksek olduğunu düşünüyorum. Unutmadan Wikipedia'nın domain kayıt tarihi ise 2001 bitiş tarihi ise 2017.

Haber sitesinde yayınlanan haberler periyodik olarak belediyenin basın bölümünde internet haberleri altında link verilmek suretiyle yayınlanıyor. Buradan sağlam bir backlink sağladığımı düşünüyorum, bunun dışında Wikipedia'dan backlink almayı hiç düşünmedim. Neden? Şahsi düşüncem Seo optimizasyonu konusunda aceleci davranılmamalı. Tamam bazı optimizasyonları yaptık evet, üzerinden bir ay geçti ama Google'da hiç bir değişiklik alamadım diyerek değişikliğe gittiğinizde. Yaptığınız bütün optimizasyonu bir anda yerle bir ediyorsunuz. Sabretmek gerektiğine olabildiğince inanıyorum.

Seo konusunda öğrendiğim birşey var ki oda eğer Google'a istediğini verirsen, özgün olursan katakulle yapmadan üretirsen Google bunun karşılığını veriyor. O zaman bu yazıyı neden yazıyorum? Google'dan beklediğim karşılığı alamadığımı düşünebiliriz. İlgilendiğim siteye kendini rakip gören ilçenin başka bir haber sitesi bahsi geçen siteyi geçmek aramalarda üstünde yer almak için anti-seo dahil yapmadığı katakulle kalmadı. Sonuç? Tabi ki Google kanmıyor. Forumda da bir çok gönderide rastlarsınız kalıcı birinci sıra garanti seo optimizasyonu yapılır şeklinde mesajlara denk gelmeniz mümkün. Hedef kitle kelime rekabeti gibi etkenler her kategori için farklılık gösterir. Yani hiçbirşeyin garantisi yoktur.

Sizde kontrol edin isterseniz Google'da İstanbul'un ilçe isimleri ile arama yaptığınızda hangi ilçe adı ile arama yapıyorsanız o ilçenin belediyesine ait websitesi hep birinci sıradadır. Farklı bir sonuç elde eden olurda burda paylaşırsa şaşırtır beni gerçekten :)

Fakat İstanbul kelimesi ile arama yaptığınızda büyük bir ironi yaşayacaksınız Büyükşehir Belediyesi'nin websitesini ilk sırada görmeniz pek mümkün değil. Bunu da İstanbul kelimesinin global bir kelime olmasına bağlıyorum, tamam bütün ironi gitti son cümleyle haklısınız. Bu gönderiyi hazırlarken aklıma geldi acaba il adı ile yapılan aramalarda büyükşehir veya şehir belediye websitesi çıkıyor mu? diye bir merak sardı. 10 il adı ile deneme yaptım 8'inde belediye web sitesi birinci sırada çıktı. 81 ili denemeye üşendim kusura bakmayın :)

Özet olarak meselenin özüne gelmek gerekirse. Forumda Seo konusunda uzman veya uzman olduğunu düşününenlerin fikirlerini merak ediyorum fakat herkesin düşüncelerini öğrenmek istiyorum. İstanbul ilçe belediyelerini ve Wikipedia'yı Google sıralamalarında geçmenin yöntemi var mıdır ? Yoksa hayal midir?