Not: yazı biraz uzun olmuş sıkılmada hepsini okumanız sizin için daha iyi olacaktır ve burada yazanlar sadece benim görüşüm uyup uymamak size kalmış :)
Hocam öncelikle alanadınız sitenizin içeriği ile ilgili olmayabilir yeterli reklam yapıldıktan sonra alanadınızı markalaştırabilirsiniz sadece alanadının akılda kakması türkce karakter sorunu olmaması ve kısa olmasına dikkat etmelisiniz eğer alanadınız içerikle uyumlu olursa google nin gözüne daha kolay girersiniz ve seo açısından iyi olur.
Forum sitesinde ben hazır tema almak yerine siteye uygun tasarım yaptırmanın hem seo hemde kullanıcı için daha iyi olacağını düşünmektedirim. Sitenin kendine özgü tasarımı kullanıcıların daha fazla ziyaret etmesini sağlayacağının garantisini verebilirim.
Forum sitesinde kullanacağınız platformu iyi seçip lisanlı olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Bazı forum scriptleri siteyi yavaşlatmakta yazılım açığı bulunmakta veya tasarımı yapılması sıkıntılıdır.
Sosyal medyada reklam çok önemlidir fakat sadece facbook ile sınırlı kalmanız sizin için kötü olacağı görüşündeyim.Sitenizi açtıktan hemen sonra reklam yapmamanız gerektiğini düşünmektedirim önce google tarafından tanınmanız sonra sosyal medyada reklam sayesinde kullanıcı çekmeniz en sonunda ise çeşitli bloglarda tanıtım yazısı yazdırmanız daha iyi olur.
Forum sitesini açtıktan sonra hemen kullanıcı gelmez sitenizin biraz tanınması için en az 1 yıl sabırla beklemeniz gerekmektedir bu süre zarfında az kullanıcınız ve reklam geliriniz olmayabilir bunları göz önünde bulundurmanız gerekmektedir ona göre bütce ayırmalısınız.
Forum sitenizi içeriği kesinlikle her sektörde olmamalı forum sitesi açanların %80 ni ilk yıl içerisinde kapatıyor bunun en büyük sebeplerinde biri tek konu üzerine yoğunlaşmamış olmalırndan kaynaklanmaktadır.Her sektörde içerik bulundurmanız sitenizi çöplüğe çevirir ve belirli bir kitle oluştumanızı engeller. Ayrıca her sektör için ayrı yatırım yapmak yerine tek sektöre yatırım yapmanız size zamanla daha çok kazandıracaktır.
Yönetici ekibine gelince bu konuya çok dikkat etmelisiniz bir söz vardır; "Bir bankayı soymanın en kolay yolu o bankanın müdürü olmaktır." bu sebeple herşeyden önce sonuna kadar güvenebileceğiniz biri olmalı fakat bir söz daha vardır; " Size en büyük yanlışı yapabilecek olan sizin en çok güveninizi alandır." bu zamanda çok dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum. Bana göre dinin bağlı olan kişileri tercih etmeniz daha iyi olacaktır mesela ben bütün yazılımdan gelirlere kadar herşeyi paylaşabildiğim 4 kişilik ekibe sahibtim ve uzun zamanlar birlikte birçok proje geliştirmemize rağmen herhangi bir problem çıkmamıştı. Okuldan dolayı çalışmalarımızı durdurmak zorunda kaldı o ayrı mesele.
Yönetici ekibinde daha önce bu sektörde hizmet etmiş veya en azından teorik olarak bilgi birikimi olan, Sitenin açılışından sonuna kadar teknik destek verebilecek olan kullanıcılara adaletli ve kuralc8 olabilen kişileri tercih etmeniz gerektiği kanaatindeyim. Hatta bu işi para için yapmak istemeyen ve uzun süre herhangi bir gelir istemeyen biri bulursan önceliğiniz olsun. Ayrıca herhangi bir problem olduğunda (seo açısından, yazılım ve hosting konusunda ,kullanıcı konusunda vb) çözüm odaklı olması, forumda uzun süre kalıp kullanıcılarla sürekli etkileşim ve kuralların uygulamsında dikkatli olması en önemlisi ise istediginiz zaman kolay ulaşabilmeniz sizin için çok yarar sağlayacaktır.
Forum sitesinde bir önemli husus ise arkadaşlara veya akrabalara bazı konularda torpil felan geçilmesi sitenizin çoküşüne neden olur bunlara çok dikkat etmelisiniz.
Birde makale felan satın almayı düşünmüşsünüz bence makale satın almak yerine kullanıcıların kendilerinin yazması birbirkeriyle etkileşime girmesi daha yararlı olur. Tabi site açıldıktan sonra biraz içerik olması gerekmekte fakat makale yazdırmak bir forum sitesi için çok iyi olmayacağı görüsündeyim.
Özet geçmek gerekirse; Kullanacağınız forum scripti iyi seçin imkanınız varsa özel tema kodlatın sitenizden ilk yıl birşey beklemeyin ilk yıldan sonra reklam odaklı çalışın yöneti ekibi ise yukarıda belirttiklerime dikkat edin.
Not: eğer isterseniz sitenizin kodlanması, tasarlanması, domain ve hosting alınması, reklamının yapılmsı konularında size yardım edebilirim. Ayrıyeten sitenizin konusuna göre (eğer yazılım, tasarım, hacking, reklam, network gibi bilgisayar üzerine ise) yönetim konusunda yardım edebilirim.
Not: Mesaj hoşunuza gittiyse veya biraz yararım dokunduysa beğenmeyi unutmayın inşallah istediğiniz projelerle istediğiniz yerlere gelirsiniz.