Hıdırellez , Türklerin Bayramlarındandır. Hz. İlyas ile Hz. Hızır ‘ın dünya üzerinde buluştukları gün olarak kabul edilir. 5 Mayısı 6 Mayıs’a bağlayan geceden başlayan bu gün 6 mayısta da devam eder. 5 Mayıs gecesinden sonra artık soğukların yani kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı kabul görür.
Hıdırellez gecesi HZ. Hızır’ın uğradığı ve dokunduğu yerlere feyiz ve bereket verdiğinine inanılır. Eskiden yiyecek kapları , ambarların kapıları , para keseleri açık bırakılarak Hz. Hızır’ın bunlara daha da bereket getirmesi için dua edilirdi. Ev , bağ-bahçe , lüks şeyler isteyen kimseler ise Hıdırellez gecesi gül ağacının altına istedikleri şeyin küçük bir maket tarzı birşeyini yaparsa Hz. Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar ve kırmızı bir kurdaleyi Gül ağacına asarlar. Sonra bir ateş yakığ üzerinden atlarlar. Bazı yörelerde ise yazığınız dilek kağıtlarını dereye atarak Hz. Hızır’a ulaşacağına inanılır.

Kaynak : Hıdırellez ne zaman 2012

Sizler Hıdırellezi kutluyormusunuz? Eğer kutluyorsanız nasıl ? Burada yörelerimizdeki değişik kutlamaları da öğrenebiliriz.