Şanlıurfa
Sanliurfa ilimiz Şanlıurfa Tanıtımı
Şanlıurfa denilince ilk olarak peygamberler şehri ve biber yani (isot) gelir akla. Şanlıurfa da bir çok peygamber yaşamıştır.Bu yüzden peygamberler şehri de denilir.Şimdi o peygamberlerin isimlerini yazalım;
-Hz. İbrahim
-Hz. Nuh
-Hz. Elyasa
-Hz. Eyyup
-Hz. Şuayb
-Hz. Musa
-Hz. Yakup
Şanlıurfa mızı öne çıkaran bazı peygamberimizin yüce yaradan Allah cc. tarafından bazı sınav ve olaylara tabi tutulmuştur.Bunlardan bazıları şöyle gelişmiştir;
Nemrut Şanlıurfa kalesinde yaşamaktaydı nemrut o kalenin sahibi yani kıralı dır.
Hz. İbrahim nemrut tarafından Şanlıurfa kalesinden ateşe atılmıştır ama Allah cc. Hz. İbrahim ateşte yanmasın diye ateşi suya odunları ise balığa dönüştürüyor,bu sayede Hz. İbrahim yanmamış oluyor. İşte bu olay Urfa’nın bilindik olan yeri Balıklı gölde gerçekleşiyor.Bu olaydan sonra Balıklı göl Türkiye ve dünya tarafından dört bir tarafından turistliğe açıktır. Balıklıgöl de Ayn-ı Zeliha gölü var.Bu göl küçük olduğu için kayıkla tur atabilirsiniz.Bir çok turistler tarafından Balıklı göl geziliyor.Birde gezilecek ve hediye alınabilecek pasajı var orayı da gezebilirsiniz.
EYYÜP PEYGAMBER MAKAMI:
EYYÜP PEYGAMBER MAKAMI
Hz. Eyyüp çok zengin bir peygamberdi ama Allah cc. bir gün Hz. Eyyübün tüm zenginliğini ve ailesini kendisinden alıyor,Hz. Eyyüp yalnız kalıyor.Daha sonra Allah cc. kendisine bir hastalık veriyor ama Hz.Eyyüp yinede isyan etmiyor.7 yıl boyunca Eyyüp Peygamberde bulunan mağarada çile çekiyor daha sonra sırf Allah’a cc. ya ibadet edebilmek için dua ediyor ve Allah cc. Hz.Eyyüp ün duasını kabul ediyor ve eyyüp sağlığına geri kavuşuyor. İşte Hz.Eyyüp ise Sabır peygamberi diye biliniyor.
Urfa’nın ilçeleri de öne çıkarmaktadır bu ilçelerden bazıları da şunlardır;
HARRAN:
Şanlıurfa ilçelerinden akla ilk gelen Harran ilçesidir.Harran geçmiş tarihin ilk şehirlerindendir.Dünyanın ilk üniversitelerinden biride Harran da kurulmuştur. Urfa’ya yaklaşık 1 saat uzaklıktadır. Harran da ise Şeyh Haytül Harranin kabri bulunmakta.Bir çok
kişi tarafından Harran ovası denilince hemen akla Harran geliyor.Harran ilçemiz ise tıpkı Şanlıurfa gibi sıcak olduğu için fazla yeşil ot yoktur. Genellikle kurak diyebiliriz.Harran’da bir de kubbe evler var.Belki yıllardan belkide yüzyıllardan kalmıştır.O kubbe evler ise şimdi bir çok turistler tarafından geziliyor.
Birecik:
Birecik ilçesi şanlıurfa’nın ilçelerinden birisidir.Ama bir çok kişi tarafından Urfa’nın incisi deyince Birecik akla gelir. Birecik te dünyada fazla bulunmayan,tek tük veya nesli tükenmiş olan kelaynaklar bulunmaktadır. Bu kelaynaklar ise Fırat nehrinin kıyı kısımlarında korunulmuş bulunmakta,burası ise daha çok turistlik açısından faydalanıyor.
HALFETİ:
Şanlıurfa’nın ilçelerinden biridir.O bölgede gemi turu yapabiliyorsunuz ve bu turda sizleri bir çok mağaralar göstereceklerdir.Gemiye binmeyi tavsiye ederim çok güzel ve çok eğlenceli.Ayrıca dünyada kara gül sadece Halfeti ilçemizde yetişmektedir.
ŞUAYİP ŞEHRİ:
Hz.Eyyüp ün yaşadığı topraklar. Urfa’nın ilçesi Viranşehir de yer almaktadır. Şanlıurfa’ya yaklaşık 1:30 saat uzaklığındadır.
GÖBEKLİ TEPE: Göbekli tepede ise bir çok kişinin heykeli var.Göbekli Tepe dünyanın ilk tapınağıdır.Bu tapınak yüz yıllarca kalmış ve şimdi ise halen daha hiç bir şey olmamış gibi ayakta duruyor.
Sadece peygamberleriyle meşhur değil yemekleriyle de tanımlanıyor
Urfa Yöresel Yemekler
Urfa yemek kulturu
-Çiğ Köfte
-lahmacun
-Tepsi Kebabı
-Kıyma Kebabı
-Ağzı Açık
-Ağzı Yumuk
-Ciğer
-Semsek
-Aya Köftesi
-İçli köfte
-Boranı
Bu güzel yemeklerin tadına daha önce hiç tattınız mı?
Eğer yerseniz hepsini de ayrı ayrı çok seveceksiniz,ve sürekli yemek isteyeceksiniz.
İşte gelelim Urfa’nın olmaz sa olmazı bibere
Urfa’nın olmazsa olmazı tabii ki biberdir.
Urfa da biber çok tüketilir ve çok da sevilir.Hatta bazen akrabalar diğer illerinde ki akrabalarına pul biber gönderir,çünkü diğer illerde acı biber fazla tüketilmiyor genellikle tatlı yani bursa biberi yeniliyor.Bizim Urfa bu acı biber’le çiğ köfte yapıyorlar.
Urfalılar köfteyi çok severler en az haftada 1 defa yaparlar.Belkide daha fazla da yapıyor olabilirler. İşte bizim Urfalılar biber olmazsa ne yapacaklar bilemiyorum,kışın bile biber yemek için yazdan biber buzluğa atıyorlar yada bir şekilde saklıyorlar.
Urfa’ya Özgü Tatlılar ise
-Şıllık
-Kadayıf
-Helva
-Katmer
-Bulamaç
-Küncülü Akıt
-Çek çek
-Zerde
-Zingil
Peki bu nefis tatlıları daha önce yediniz mi?
Yerseniz emin olun sürekli yemek isteyeceksiniz.
Ayrıca
Şanlıurfa’nın kültürü
Urfa kültürü de bir başka.Misafirlerini her zaman iyi karşılarlar yani dört dörtlük diyebiliriz.Her an misafir karşılayabilirler mesela gece 3 te de gelseniz size evlerini açarlar ve çok iyi ağırlarlar.Asla sizleri istememezlik yapmazlar misafir severler. Asla ama asla aralarında ayrımcılık yapmazlar.Her kezi eşit görürler ve kimseye zarar vermezler.Hep iyi niyetlerini kullanırlar.
-Misafir Perverler
-Dürüst
-Akıllı
-Ahlaklı
-Hoş görülü
Hani bir çok ilin kendine has bir oyunu vardır ya
Urfa’nın yöresel oyunu ise halay çekmektir.Bir çok düğünde halay çekiyorlar.Bu halay çekmeyi daha çok Urfalıların Arapları seviyor.
Yani anlayacağınız Urfa tarihi ve gezilecek bir çok yeri olan bir ildir. Şanlıurfa tarihi bakımından bir çok ili geçmiştir.
Urfa peygamberleriyle,yemekleriyle,isoduyla
tatlısıyla,kültürüyle,misafir perverliği ile ve daha bir çok şeyi ile bir çok ili geçmiş ve bir hikaye olmuş diyebilirim.
Şanlıurfa sadece değil tüm Türkiye dünyayı tarihi eser ve bir çok güzellik bakımından geçer.Ama Urfa ise sadece tek bir il olarak diğer ülkeleri geçer de artar bile.
Şanlıurfa ile Mardin ilimiz tarihi evler ve bir çok bakımından sokakları birbirine benzemektedir. Hatta kopyası bile diyebilirim.Eğer Mardin ilini de gezerseniz Urfa ile birbirine benzetebilirsiniz,bu yüzden Urfa ile Mardin birbirine benziyor diye şaşırmayın.
Şanlıurfanın şanlı Ünvanı alma sebebi ise şudur;
Birinci dünya savaşında Fransızlar tarafından işgal edilmişti.Daha sonra askerler Fransız askerlerine işgal edince Urfa Fransızların elinden kurtuldu.Savaş bittikten sonra alınan kararda Urfa ya Şanlı ünvanını almış.Artık Urfa değil de her yerde Şanlıurfa diye geçiyor.
Şanlıurfanın iki tane eski adı var onlar ise Edesa ile El Ruhadır. Ama daha sonra yukarıda anlattığım gibi ismi değişmiş ve Şanlıurfa olmuş.
Sizlere tavsiyem eğer bir gün olur da Türkiyeyi gezmek isterseniz mutlaka Urfayı gezin derim eğer gelirseniz bu güzel yemekleri,tatlıları yiyin ,daha sonra ise tarihi eserleri olan yerleri gezin derim.
https://sosyalloca.com/sanliurfa-2/