Nat geo'nun uğraşacağını düşünmüyorum böyle şeylerle, eğer nat geo'dan telif alan bir arkadaş varsa bilgilendirsin bizi, ben hiç görmedim, duymadım.
Telifli içerik her türlü korunur; sizin yazı yazmanız, editlemeniz, kaynak göstermeniz telifi aşmaz. Sonuçta telifli içeriği izinsiz paylaşıyorsunuz. O yüzden kaynak göstermekle uğraşmayın bence.
Dijitürk; belgesellerin yayın ve dağıtım hakkını aldımı bilmiyorum. Bir gün sitenize uyarı gelirse öğreniriz. O güne kadar paylaşmanızda sıkıntı yok, sonuçta uyarı gelince kaldırırsanız bir şey olmuyor. Genelde de yüksek hitli sitelere ve popüler filmlere telif geliyor.
Sonuçta karşı tarafın elinde hukuki imkan var isterlerse uğraşır. Belgesel için uğraşacaklarını zannetmiyorum. Game of thrones cnbc-e deyken yöneticilerinin bilerek telifle uğraşmadıklarını eşekherif yazmıştı. Ne zaman dijitürk aldı internetten kaldırmak için savaş açtılar. Allahtan torrent ve bazı cesur siteler var.
Bu işe girecekseniz siz de cesur olun. Host, server yabancı lokasyonda olacak, kimlik bilgileri gizli, fake olacak bunları biliyorsunuzdur zaten.
Dijitürkün gelirini en çok baltalayan maç izleme siteleri. Kaçak yayın yapan hatta telif hakkının ihlalini abartarak ip.tv satan, ticaret ihlalini ayrı boyutlara taşıyanlar var. Onlar tib yiyor başka domainle devam ediyor her gün. Sizin olay bunların yanında çerez kalır.
İleride bir kaç video için telif gelirse kaldırırsınız. Komple telif durumu olursa, maç izleme siteleri gibi yaparsınız.