Ben her gün çıkmıyorum fakat.
Sigara her gün 1 paket 12 TL, sabah kahvaltı simit vs. 5 TL. Ee canın çekiyor İce tea abur cubur 5 TL de o desen. Akşam oluyor eve gel arkadaşlarınla bir yere git hadi çay iç 10 TL arada yemek ye 15 TL de ona de.
Günde ortalama 30-50 TL arası bir para harcıyorum.
Hadi ortalamasını alsak günde 40 TL den ayda 1.200 Hafta da 3 Bira içmeye gitsem ayda 100 TL de ona de. Aylık 1.300 - 1.400 TL gibi bir rakam harcıyorum hiç kenara atmadan.
Düşündüm ben 2.500 e yakın bir maaş alıyorum ve çoğu da vergiye kesiliyor özel sigorta sendika derken 1.750 TL elime geçiyor ve birikimim yok hiç.
Ben nasıl birikim yapayım bilmiyorum hayat gerçekten zor. Sigarayı bırak demeyle de olmuyor.
Bence en önemli husus şu vergi ülkemizde.
Devlet, ulusun tümünü temsil eden bir örgüttür. Ve gelirinin büyük bir kısmını halkın ödemiş olduğu vergilerden sağlıyor.
1 Paket sigarada : 8TL vergi varsa ben ne yapabilirim bu ülke için daha :) Allah zeval vermesin ayrı konu ülkemi kesinlikle kötülemiyorum sadece sisteme sitemim.
Yani günde ne kadar harcadığımızı hesaplamak yerine her gün her saat bu sisteme ne kadar aktardığımıza bakmalıyız.
- Mesela internet faturasında 7 ayrı vergi ödüyoruz.
- 2.500 TL net maaş alan biri 50.000 TL ye bir araba almaya kalksa 9 ay ÖTV ve KDV çalışıp 12 ayda aracın kendisine çalışıyor. E 50.000 TL birikim olmayıp kredi çekerse de 20.000 de faiz öder 1.5 yılda ona çalışır.
Kısacası açlık sınırının altında olan asgari ücretle insanlar nasıl geçiniyor mal sahibi oluyor sorgulamak lazım.
4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 4.878 TL
Açlık sınırı 1.498 TL
Net asgari ücret 1.271 TL AGi Dahil 1.404 TL
Hadi Allah'a emanet olun.