Subdomain Nedir? Nasıl Eklenir?
Subdomain bir web sitesinin farklı bölümlerini organize etmek ya da içeriği bölümlere ayırmak için oluşturulan farklı sayfalara denir. Yani online satış, blog, forum ya da web sitenizin farklı dildeki bir versiyonu için yeni bir domain kayıt yapmak yerine tüm bunları,
www.destek.websitenizinadı.com
www.shop.websitenizinadı.com
www.galeri.websitenizinadı.com
www.gezi.websitenizinadı.com
şeklinde destek, galeri, yardım, mağaza gibi subdomainler ile sitenize ait farklı sayfalar halinde yayınlamanız mümkün. Web sitenizin forum sayfasına gitmek isteyen bir kullanıcı; subdomain oluşturmadığınızda adresinizi;
www.websitenizinadı.com/forum olarak, forumu subdomain olarak eklediğinizde ise www.forum.websitenizinadı.com şeklinde görecektir.
Her web sitesi subdomain kullanmayabilir, ama dilerseniz hosting paketinize bağlı olarak tek bir web sitesi için 100 adet subdomain oluşturabilirsiniz.
Aslında alt alan adlarının en büyük kolaylığı ziyaretçilerinizin bir bakışta bulundukları sayfanın ne ile ilgili olduğunu anlamalarını sağlamasıdır. Ziyaretçilerinizden bir kitap gibi baştan sona web sitenizin tüm içeriğini okumasını bekleyemezsiniz. Subdomain ziyaretçilerinize sadece ihtiyaçları olan bilgiye ulaşabilecekleri kısmı direk sunması açısından oldukça kullanışlıdır.
Linkler vererek asıl sitenizi güçlendirebileceğiniz için Google sıralamanızı ve web sitenizin trafiğini olumlu etkilediği de bilinen her bir subdomain, domain kaydı ve hosting için ücret ödemediğiniz farklı bir web sitesi gibi çalışır. Ayrıca alt alan adları, ana sitenizle kolayca ulaşamayacağınız farklı bir kitleye ulaşma şansınızı da artırır.
Subdomain Ekleme
Linux hosting paketleri için cPanel'i; Windows hosting paketleri için Gelişmiş Panel ve Plesk paneli kullanarak alt alan adları oluşturabilirsiniz.
cPanel ile Subdomain Ekleme (Linux Hosting)
1. Müşteri panelinize giriş yapınız:
2. Ürün ve Hizmetleriniz > Gelişmiş Yönetim butonuna tıklayınız:
3. cPanel Giriş bağlantısına tıklayınız:
4. Etki Alanları (Alan Adları, Domainler) > Alt Etki Alanları (Alt Alan Adları, Subdomains) sayfasına gidiniz:
5. Bu sayfada alt alan adlarınızı ekleyebilir, kaldırabilir ve yönetebilirsiniz:
Gelişmiş Panel ile Subdomain Ekleme (Windows Hosting)
1. Müşteri Panelinize giriş yapınız:
3. Alan Adları bağlantısına tıklayınız:
4. Alan Adı Yönetimi sayfasında alt alan adları ekleyebilir ve kaldırabilirsiniz:
Plesk Panel ile Subdomain Ekleme (Windows Hosting)
1. Müşteri Panelinize giriş yapınız:
3. Plesk Giriş bağlantısına tıklayınız:
4.Yeni Alt etki alanı ekle butonuna tıklayınız:
5. Alt Etki Alanı sayfasından yeni alt alan adları ekleyebilir ve mevcut alt alan
adlarınızı düzenleyebilirsiniz:
Kaynak: Turhost Destek Merkezi
Turhost Hosting