dogandeniz Dünyada hangi para sistemi %100 temiz? Paypal küresel çapta bir güven toplamış, bende güveniyorum ki kredi kartı bilgilerimi paylaşıp kullanıyorum. Eğer güvenilmez ve dediğiniz gibi olsa idi milyonlarca insan zarar görürdü, sağlam şifre, güvenilir cihaz ve iyi bir çevre olduğu sürece kimse dokunamaz senin hesabına. Warez kullanıp, kısa kolay şifreler seçip, kişisel bilgini çevrenle paylaşıyorsan üstüne bir de hesabını sık sık kontrol etmiyorsan bunu paypal değil kredi kartında da yaşarsın, birilerinin zafiyeti sistemin zafiyeti olarak görülmemeli. Ha kara para aklamaya gelecek olursak Türkiye'de ön ödemeli kartlardan oyun içi alışverişlere kadar tonla yerde yapılıyor, onu geçtim vergisiz çalışan yüz binlerce iş yeri varken, kayıt dışı istihdam diz boyu iken devletin bunu umursaması çok komik :D Paypal kararı tam bir aptallıktan ibaret, sonra ülkemiz yurt dışında iyi görülmüyor, yabancı sermaye girmiyor. Adamlara bu tür basit bir konuda bile teminat veremiyorken kim gelsin yatırım yapsın. Youtube'dan para kazananlara vergi getirilince milletin ağzından küfür eksik olmaz ama paypal vakasına gelince iyi olmuş diyor. Ben paypalda bir kere bile bilgim dışında harcama görmedim, ödeme yaptım hizmet alamadım, belgesiyle kanıtlayıp paramı geri aldım, müşteri hizmetleri şuan hiçbir bankada görmediğim kadar ilgili bir şekilde sorunlarımız çözdü, hesabın izinsiz boşaltılması gibi durumlar paypalın sicilini kötü etikleyeceği için üzerinde durulması gerek ve yapıyorlar da. Eğer **************lık konusuna girecek isek milletin kredi kartlarından neler neler çekiliyor, hatta resmi kurumlar bunu yapıyor faturaya 50-100₺ diye yansıyor ama ödeme kimin izniyle yapılmış onun bilgi bile yok, sonra kimse uğraşmıyor bürokrasi belini büker diye.
Veri merkezi konusuna gelince, devlet yine bilgi paylaşımı isteyecek (haklı olarak) ama bunu paylaşım tamamen insan eliyle gerçekleşecek sonra gelsin fişleme verileri. El oğlunun yasaları sağlam, uç durumlar dışında verileri elle kontrol etmezler, yapay zekaları da var, ki buna güveniyoruz yoksa verilerim kişiselime giriyor. E bakıyoruzdğeil yapay zeka ruslar bile linux'a yönelip windowsu ülkeden, en azından devlet kurumlarından atma derdine yine girişmişken bizimkiler onca emek olan pardusu tek kalemde çöpe attılar. Veri merkezi Türkiye'de bir yatırım olabilir ama karşı taraf için çeker bir tarafı yok.