Arakan, Myanmar'da Müslüman nüfusun büyük bölümünü oluşturmaktadır.


Tarihçilere göre, Britanya egemenliği zamanında Bengal'den gelmişlerdir.Başka bir görüşe göre ise Rohingyalar, Arakan'ın sonradan müslüman olmuş yerli halkıdır.Arkadandaki müslümanlar dünyada en çok baskıya maruz kalmış azınlıktadırlar ve pek çoğuna vatandaşlık verilmemiş.


1867 senesinde İngiliz Kaynaklar göre Batı Burma'da Müslüman sayısını 58.250 olarak belirtmişlerdir. Bu sayı 1911'de 178.750'e yükselmiştir.
1940 senesinde Rohingyalar Batı Burma'daki Müslüman yerlerini ayırmak amacıyla teşkilatlanmaya gidilmiştir.1948'de Burma'nın bağımsızlığından önce Arakanlı Liderler Muhammed Ali Cinnah'dan Doğu Pakistan'a bağlanması nedeniyle yardım istemişlerdir.Bu süre zarfında Rohingyalarla, Burmalı Budistler arasında çatışmalar ve katliamlar yaşanmıştır.


25 Ağustos'da saldırılar yeniden şiddetlendi


25 Ağustos Cuma günü Arakan, Rohingya Kuruluş Ordusu'nun Bagladeş sınırındaki bir askeri üsse ve polis karakollarına düzenlediği saldırılar sonrası başladı.Onlarca güvenlik çalışanının öldürüldüğü saldırılardan sonra Myanmar ordusu ve aşırılıkçı Budis Rahipler Arakanlıları hedef alarak karşı saldırıya başladı.Myanmar Ordusu Operasyonlarda çok sayıda Arakanlı Müslüman köyü ateşe verilirken, binlerce kişi yaşam bölgeierini terk etmek zorunda kaldı.Arkan'da geçen sene de polis kontrol noktalarına yapılan saldırıların ardından Myanmar ordusunu müslüman azınlığı büyük şiddet'e maruz bırakmıştı.Reuters'in BM kaynaklarından polis noktalarına ve bir askeri üsse saldırılmasının ardından 38 bin kişi Bangladeş'e kaçtı.


Arakanlılar ne istiyor?


Nufüsları 1.1 Milyon civarı olan Arakanlı Müslümanların vatandaşlık hakları bulunmuyor.Myanmar devleti tarafından dışlanan ve yok sayılan Arakanlı Müslümanların talepleri ise, Topraklarına yönelik saldırıların durdurulması, Haklarının tanınması ve en önemliside Vatandaşlık haklarının verilmesi.


Myanmar devleti ne diyor?


Arakan sorununu kabullenmiyen Budist Myanmar Devleti, Müslümanlara vatandaşlık vermeyi kabul etmiyor.Arakandaki Müslümanları Bengal kökenli olduklarını söylüyorlar.Budist Rakineler ise Arakan'da çoğunluk olan Rohingyalı Müslümanların kendilerine şiddet uyguladığını ifade ediyor. Myanmar Hükümeti, Arakandaki Müslümanların Bangladeş'li olduğunu ve 1800'lü yıllarda İngiliz Sömürgesi döneminde buraya getirildiğini savunduğu için kimlik vermeyi kabul etmiyor.


BM ve uluslurarası toplum ne diyor?


BM bölgedeki olaylardan endişe duyduğunu açıklarken,dünyanın en kalabalık Müslüman ülkelerinden Bangladeş şiddet olaylarının taraflarından biri olan Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu'na karşı Myanmar'a askeri yardım teklif etti.1990'lardan beri Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanlar'ın Bangladeş'teki nüfusu 410 bin civarında.Dakka yönetimi son günlerde yaşanan olaylara rağmen daha fazla mülteci kabul etmeyeceğini açıkladı.

Türkiye’nin arakan olaylarına tutumu nedir ?


Arakan sorunu nedeniyle uluslararası toplumu harekete geçmeye çağıran ve Arakanlıların etnik temizliğe uğradığını dile getiren Türkiye, 26 Ağustos Cumartesi günü yayınladığı açıklamada Myanmar'da yapılan karakollara yapılan saldırıları kınamıştı.Buna ek olarak güvenlk güçlerine yönelik saldırılardan sonra Arakan'lı Müslümanların hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaylardan endişe duyuyoruz ifadesi kullanıldı.Saldırıları kınıyor ve Rakhayn eyaletindeki olayların şiddet yoluyla çözülemeyeceğini vurguluyoruz ifadeleri kullanılmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arakan'da yaşananlara ilişkin, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndan tüm dünyaya bunu haykıracağız. Kimse konuşmasa da biz konuşacağız." dedi.


Sosyal Medya'da Arakan ?


Sosyal medya üzerinden Facebook,Twitter ve buna benzer sitelerde etiket,tag olarak Arakan'a dair yüzlerce gönderi paylaşılmakta. Bunlardan en önemliside imza kampyası düzenlenmekte ve 250.000'i geçen imza sayısı bulunmakta.Arakan hakkında asılsız ve doğru olmayan birçok fotoğraflar videolar sosyal medya hesaplarına, blog sitelerine sızdırılmış süsü verilerek yükleniyor. Bu fotoğrafların ve videoların başka ülkelerin geçmiş yıllara ait doğal afet,olağanüstü durum hatta bir filmden kesintiler alınarak aktarılıyor. Bu aldanışlara kanmamalı ve dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kaynak ; http://www.kocaeliajans.com/makale/arakanin-bilinen-ve-bilinmeyenleri-m5.html