Blog siteleri, özellikle internet kullanımının artmaya başladığı 2000-2001 yıllarından sonra artmaya başladı. İnternetin ilk olarak evlerde, sonlarında ise mobil cihazlarda kullanılmaya başlaması ile birlikte, milyonlarca kullanıcı merak ettiği bir konu ya da satın almak istediği bir ürün hakkında internette araştırmaya başladı. Bu durumda blog sitelerini önemli bir kaynak haline geldi.

Günümüzde her sektöre ve ilgi alanına hitap eden birçok blog sitesi faaliyet göstermektedir. Blog sitelerinin okuyuculara olan faydasının dışında, okunma sayısı fazla olan ve hedef kitlesi içinde popüler hale gelen siteler, farklı bir gelir modeli oluşturdu. Popüler blog sitesi sahipleri, içeriklerine uygun ve okuyucu kitlesine hitap edecek ürün ve hizmet reklamları, sponsorluk anlaşmaları ve satış ortaklığı gibi programlar aracılığı ile kazanç sağlamaktadır.



Blog sitesi açmak kolay olduğu kadar, bu alanda başarılı olmak bir o kadar da zor bir iştir. Başarılı bir blog sitesine sahip olmak için;

1- Hangi Alanda Yazı Yazacağınızı İyi Belirleyin
Sitenize gelecek olan ziyaretçilerin, daha fazla vakit geçirmesi için içerik kalitenizi yüksek tutmalısınız. İçerik kalitesini sağlamak için uzman olduğunuz ya da daha önce tecrübe ettiğiniz konulara odaklanmanız gerekmektedir. Bilmediğiniz ya da daha önce tecrübe etmediğiniz konulara yönelmeniz durumunda, içerikleriniz özgünlüğünü kaybedecektir. Ziyaretçilere, farklı ve bir o kadar da faydalı içerikler sunabilmek için uzman olduğunuz konuya uygun bir blog sitesi açmak, sitenizin başarılı olmasındaki en temel faktörlerden biridir.

2- Alan Adı ve Hosting Seçimini Yaparken Dikkatli Olun
Blog sitenizin konusunu belirledikten sonra, sitenizi açmak için domain kaydetmeniz ve hosting satın almanız gerekmektedir. Alan adı seçimi 2 konuda önemlidir. İlk olarak seçeceğiniz alan adı, içeriğinize uygun, hedef kitlenizin anlayabileceği ve akılda kalıcı bir alan adı olmalıdır. Diğer önemli konu da sitenizin SEO çalışmalarına olumlu etki sağlayacak bir alan adı seçmenizdir. Arama motorları, çok uzun olmayan ve içerisinde hedef anahtar kelimenin olduğu alan adlarını daha çok sever. (Yüzlerce SEO kriteri bulunmaktadır. Alan adı seçimi bunlardan sadece biridir.) Arama sonuçlarında daha hızlı yükselmek için hedef anahtar kelimenizin geçtiği alan adlarını seçmeye özen gösterin.

Blog sitesi açmak ve başarının devamı sağlamak için dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta da hosting seçimidir. Hosting satın almak, yazılımınızın sorunsuz çalışmasından, site hızınıza hatta sitenizin trafiğinin artmasına kadar pek çok konuda önemlidir. Blog sitesi açmak için satın alacağınız hosting paketi, sitenizin yazılımına uygun olmalıdır. Eğer blog sitenizi WordPress altyapısı ile oluşturacaksanız, WordPress için özel olarak optimize edilmiş WordPress hosting paketlerini seçmeniz gerekmektedir.

Hosting paketi dışında, hosting’in bulunduğu sunucu alt yapısı ve donanımı da site performansı ve güvenliği açısından da önemlidir. Sunucuların barındırıldığı veri merkezinin ileri teknoloji ve yüksek internet çıkışına sahip olması gerekir. Sunucularda kullanılan donanımların da yine ileri teknoloji cihazları olması, sitenizin performansını arttıracağı gibi olası veri kayıplarının da önüne geçecektir. Site hızı konusunda sorun yaşamamak için kurumsal SSD disklere sahip hosting paketlerini seçmenizi tavsiye ederiz

3- Blog Sitenizin Mobil Uyumlu Olmasına Dikkat Edin
Mobilin önemi gün geçtikçe artıyor. Kullanılan cihazların yanı sıra mobil internet hızlarının da artmaya başlaması ile artık internet kullanımının büyük bir kısmı mobil üzerinden sağlanıyor. Mobil uyumlu olmayan siteler, düzgün görüntülenemediği için kullanıcılar tarafından çok tercih edilmemektedir. Bu nedenle blog sitenizi mutlaka %100 mobil uyumlu yapın. Mobil uyumluluk yine organik arama sonuçları sıralamasında yükselmek için de önemli bir SEO kriteridir. Özellikle Google, mobil olmayan web sitelerini arama sonuçları sıralamasında daha az görüntüleneceğini açıklamıştır. Organik trafiğinizi arttırmak ve sitenize gelen kullanıcıların sorunsuz bir site deneyimi yaşamasını sağlamak için mobil uyumlu bir site kurmanız gerekmektedir.

4- İçeriklerinizi SEO Uyumlu Olarak Hazırlayın
Blog sitenize gireceğiniz içeriklerin SEO uyumlu olarak yazılması, sitenizin organik arama sonuçlarında daha hızlı yükselmesini sağlayacaktır. SEO uyumlu içerik hazırlamak için temel olan püf noktalar; hedef anahtar kelimenizi yazıda %2.5 oranında geçirin. Yazı başlığında, URL’de, description ve keywords’lerde bu anahtar kelimeye yer verin. İçeriğinize görsel ekleyin. Önemli olduğunu düşündüğünüz kelimeleri bold yapın.

5- Gündemdeki Konuları Sürekli Takip Edin
Kullanıcılar artık her gelişmeyi yakından takip etmekte ve konu ile ilgili internet üzerinden arama yapmaktadır. Anlık etkileşimi sağlamak için içeriğinize uygun gelişmeleri sürekli takip edin. Gündemdeki önemli konulara blogunuzda yer verin.



6- Görsel Kalitesini Yüksek Tutun
İnsan beyni ilk olarak görselleri algılar. Ziyaretçileri sitenizde vakit geçirmeye ikna edebilmek için kullanacağınız görsellerin içeriğinize uygun ve yüksek kalitede olmasına dikkat edin. Görsellerinizin rakiplerinizden farklılaşması sağlamak için stok görseller kullanabilirsiniz. İnternette araştırma yaparak ücretli ve ücretsiz pek çok stok görsel sitesi bulabilirsiniz.

7- Konular Arası Geçişleri Kolaylaştırın. Benzer Yazı Önerilerinde Bulunun
Blog sitenize gelen ziyaretçilerin diğer içeriklerinize de göz atmasını sağlamak için yazıların yanlarında ya da alt kısımlarında “Sizin İçin Seçtiklerimiz, En Çok Okunanlar ya da Bunlar İlginizi Çekebilir” tarzında önerilerde bulunun. Aradığı içeriği bulan ziyaretçiler, ilgisini çekecek diğer konulara da göz atarak sitenizde daha fazla kalacaktır.

8- Üyelik ve Bildirim Özellikleri Ekleyin
Sitenize gelen ziyaretçileri daha sonra üreteceğiniz içeriklerde haberdar edebilmek için sitenize üyelik formu oluşturarak mail gönderebilir ya da push bildirim eklentisi ile anlık olarak tarayıcı üzerinden bildirim gönderebilirsiniz. Bu şekilde her zaman en ilgili kitleye ulaşarak sitenizin okunma sayısını arttırabilirsiniz.

9- Sosyal Medya Paylaşım Özellikleri Ekleyin
Sosyal medya siteleri artık kişisel kullanımın dışında birer pazarlama araçlarına dönüşmüş durumda. Pek çok marka dijital pazarlama stratejisi için de sosyal medya iletişimine de yer vermekte ve kullanıcılarıyla etkileşim sağlamaktadır. Sosyal medya siteleri üzerinden yapacağınız paylaşımlar ile blog sitenizin popülerliğini arttırabilir, ilgili hedef kitleye ulaşarak daha fazla ziyaretçi sağlayabilirsiniz. Yapacağınız düzenli paylaşımlar ve etkileşim odaklı içerikler ile blog sitenizin başarısını arttırmanız oldukça mümkün.

Sosyal medya eklentileri ile ziyaretçilerinizin ilgisini çeken içerikleri, kendi sosyal medya hesaplarında paylaşmasına imkan verin.

10- Analytics Araçları ile Site Performansınızı Ölçümleyin ve Yeni Stratejiler Geliştirin.
Yapacağınız tüm iletişim çalışmalarının başarısını ölçmek ve sonrasında geliştireceğiniz iletişim stratejilerinizi en doğru şekilde belirleyebilmek için blog sitenizin verilerini ölçümlemeniz ve hazırlayacağınız rapor sonucunda çıkarımlarda bulunmanız gerekmektedir.

Özellikle sitenize trafik sağlayan kanalların performansını ölçümleyerek, bir sonraki dönemde hangi kanallara ne kadar önem vermeniz gerektiğini belirleyebilirsiniz.

Blog sitesi açarak başarılı olmak için yukarıdaki tavsiyelerimizin yanı sıra, sabırlı olmanız ve içerik üretimi konusunda istikrar göstermeniz gerekmektedir.

Turhost Hosting