Günümüzde blog tutmanın yaygınlaşması birçok kapı açmıştır. Bunlardan en önemlisi de gelir amaçlı açılan bloglardır. Düşünce çok basittir. Bir blog açayım, içerisine özgün yazılar yazayım, 5-6 ay sonra kazandırmaya başlar nasıl olsa. Aslında ne kadar basit gibi gözüksede çoğu zaman hiç de bu kadar kolay olmamıştır blog tutanlar için.
Ben bu yazımda tüm bloglardan değil de sadece kişisel blogların gelir kaynağı olarak görülüp görülemeyeceğinden bahsedeceğim.
Öncelikle neden kişisel blog açarız bunu bir kavrayalım. Kişi duygularını, düşüncelerini, eleştirilerini vs. yazmak için kişisel bloga ihtiyaç duyar. Daha önceden aynı iş günlük tutularak yapılmıştır. Günümüzde günlük tutma işi modernleşerek yerini kişisel bloglar almıştır.
Peki bu kişisel bloglardan nasıl gelir elde edilir? Gelir elde etmek doğru mudur?
Kişisel blog sahipleri genelde banner reklamlar vasıtasıyla gelir elde etmektedirler. Burada önemli olan nokta kişisel bloglardaki bu reklam alanlarının okuyucuyu ve içeriği etkileyecek konumda olmamasıdır. Aksi takdirde okuyucunuzu kaybetmeniz kaçınılmazdır. Kişisel blog tutanlar arasında şöyle bir algı vardır. Kişisel bloglardan gelir elde edilmez. Bence bu algı yanlıştır. Tamamen yanlış demek de doğru olmaz. Kişisel bloglarda kısmen gelir elde edilebilir.
Popüler kişisel bloglara baktığımızda birçoğunda reklamları görürüz. Peki neden gelir elde etme ihtiyacı duyarız? Kendimden örnek vereyim. Geçen seneye göre çok iyi konumda olan blogumun aylık 20 lira host ücreti bulunmakta. Neden daha ucuz bir hostta barındır mıyorsun sorularını duyar gibiyim. Okuyucularımın fazlalığı ve bloguma verdiğim önemden dolayı aylık 5 lira verip aldığım hostta sorunlar yaşamaktansa aylık 20 lira verip kafam rahat dolaşıyorum. Daha sonra domain ücreti var. Fakat çok yüksek bir miktar olmadığı için (senede 16 lira) onu hesaba katmayacağım. Benim gibi öğrenci değilseniz, çalışmıyorsanız ve kimseden harçlık almıyorsanız doğal olarak başka bir yerden geliriniz olmak zorunda. Aylık 19 lira telefon faturası, 35 lira sigorta primi, 200 lira civarı da diğer giderlerim bulunmakta. Kabataslak hesap ettiğimizde 300 liraya yakın bir giderim var aylık. Bazen 300 lirayı da geçtiği oluyor. Tüm bu parayı sadece blogumdan ve bu sektörde yaptığım diğer işlerden karşılamaktayım.
Kişisel bloglar gelir kaynağı olarak görülebilir mi? İşin cılkını çıkarmadığınız sürece kısmen gelir kaynağı olarak görülebilir.
Kaynak: http://www.usluer.net/kisisel-bloglar-gelir-kaynagi-olarak-gorulebilir-mi/