Aklını kullanan ve güzel bir internet deneyimi isteyen herkes adblock kullanır. Webmaster olması bu gerçeği değiştirmiyor. Zaten genellikle teknolojiyle iç içe olanlar kullanıyor. Ben de adsense yayınlıyorum. Bazen %20 bazen %75 adblock kullanımı görüyorum ziyaretçilerim arasında. (Analiyticse eklediğim bir segmentle ad isimli divin engellenip engellenmediğine bakıyorum)
Sahsen desktopda adblock olmadan internete bile giremem. Cocuğumu uyutuyorum ninni ile ve 10 dakika sonra reklam giriyor cocuk uyanıyor. Boyle reklamcılık olursa daha da artacak adblock kullanım oranları.
Yapılmasi gereken insanlara sitem etmek değil, insanları taciz etmeyen reklam modelleri üzerinde calışmak. Bakin Endonezya'da mobil adblock kullanım oranı %85! Korkunç değil mi? Webmasterlar kendi aralarında kullansa ne olur, kullanmasa ne olur? Çözüm bu degil ki?
Bakın meseela Taboola'nın reklamları serbest, reddit'de reklamlar serbest. Evet isteyen onları da kapatır ancak sıradan kullanıcı default ayarlara dokunmuyor. Siz de kabul edilebilir reklam yerleşimi yapın ve siz de ekletin sitenizi white liste. Ama sağa sola her yere reklam koyacağım ben derseniz şansınız yok.
Neyse bu sorun insanlara kızarak aşılacak bir sorun değil. Internet ve reklamcılık bir yöne doğru gidiyor. Yeniliği takip edenler kazanmaya devam edecek. Bakın mesela eskiden bir siteye girdiğinizde intro çıkardı. Skip düğmesi bile koymazdı coğu. Mal gibi her seferinde insana flash intro izletirlerdi. Ne oldu onlar? İste bitti. Kullanıcıya iyi deneyim sunmak icin internet sürekli gelişti ve bunu yapamayanlar yok oldu.
Bu zamanda halen splash reklam dayayanlar var. Bugün nasıl o flash sitelere hayret ediyorsak bir kaç yıl icinde de bu reklamcılık anlayışına hayret edeceğiz. Ve diyeceğiz ki "hatırlıyor musun, eskiden video izlemeden önce reklamı seyretmek zorundaydık". Ki adblock sayesinde bunu demeye basladık.
Yapılmasi gereken insanlari salak yerine koymadan onlara hizmet sunmak. O yüzden Facebook reklamlarına izin veririm ama splash reklam gösteren veya küçücük ekrana kocaman reklam yerleştirenleri asla white liste eklemem.