Merhabalar arkadaşlar geçende aklıma çok orjinal ve sıradışı aynı zamanda çok rağbet görecek bir fikir geldi ama şöyle bir soru takıldı aklımda.

Şimdi sitede binlerce fotoğraf olacak. Bu fotoğrafların hepsini yüksek kalitede sahip olmam gerekiyor. En azından HD formatlarda. Sizce bu fotoğrafları instagram üzerinden mi çekmeliyim yoksa sunucuya mı yüklemeliyim. 10 binlerce fotoğrafın olacağı bir sitenin sunucu masrafları nasıl olur? Eğer instagramdan çekersem organik google hitleri düşük mü olur? Tek sorunu burada yaşıyorum. Çünkü projelerime kademeli bir şekilde finansman sağlayn birisiyim. Bir anda çok pahlı bir sunucu almak istemiyorum. Ayrıca arşiv zamanla büyüyecek. Atıyorm ilk başta 10-20 bin fotoğraf ile başlayacak. Ve başkalarının fotoğraflarını kullanırken izin almam gerekiyor mu? Site sadece Türkiye için olsa telif hakları pek önemli değil ama global çapta ki hir proje söz konusu olunca iş sıkıntı olabilir diye düşündüm çünkü binlerce kişiden izin istemek ve onlardan yanıt gelmesini beklemek biraz sıkıntılı. İnstagram linki ile ( wordpress direk fotoğrafları gösteriyor) bu sorunu çözebileceğimi düşündüm ama eğer o kişi profilini gizlerse oradan fotoğraf eksileceği için kötü bir izlenim bırakabilir. Ayrıca projeme güvendiğim için ilerki zamanlarda büyük sponsorlar bulacağıma eminim.

Şimdiden fikir ve yanıtlarınız için teşekkür ederim