Türk forumlarında emeğe verilen ücret çok yetersiz. Adam 300-500 TL ile site açıyor sizden 50 TL'lik logo istiyor. Yapıp gönderiyorsunuz beğenmiyor. Sizden 2000 TL'lik logo bekliyor açıkçası.
Bu işle geçiminizi sağlıyorsanız "Ne kadar ekmek o kadar köfte" diye iş felsefeniz olacak.
Freelance hocam piyasa eskisi gibi değil bence. Yapılan işlerin kalitesi de artmaya başladı tasarımcı sayısı artınca. Yani rekabet var. Ben bu paralara bile Türkiye'den iş almıyorum artık. Yurt dışından aldığım işlerin ödemesi dolar kuruyla olduğu için daha az emek ve daha fazla gelir elde edebiliyorum. Ayda 2 iş alsam yeterli oluyor ve gerçekten kaliteli işler çıkartıyorum ortaya. Bende bu işlere 20-30 TL gibi paralarla başladım. Kendimi geliştirerek ve hedef koyarak ulaştım bu noktaya.
Yaptığınız logo, arayüz vs. gerçekten kaliteli ise fiyat düşürmeye gerek yok bence, illa ki müşteri bulursunuz. 250 TL'den 10 tane iş yapmak yerine 2500 TL ye 1 tane iş yapmak daha mantıklı. Ne kadar iyi tasarımcı olsanız da 10 iş ile 1 iş arasında bariz kalite farkı çıkar ortaya.
Benim tasarımcılara tavsiyem;
1) Pazar olarak sadece Türkiye'yi görmeyin.
2) Küçük küçük bir sürü iş alıp daha fazla çalışarak kazanmak yerine, kaliteyi en yüksek seviyeye çıkarıp daha az çalışarak daha fazla kazanın. Araştırmaya ve keşfetmeye zamanınız kalsın. Dribbble'da tanıştığım çoğu tasarımcı bu felsefeyi benimsemiş. O insanlar 1 ayda 40-50 tane iş almıyor. En fazla 2-3 tane iş alıyor ve yaptıkları tasarımlarda ortada.