Yeni Nesil Üniversite Rehberi
UniverList, şu anda Türkiye’deki tüm üniversiteleri detaylı, bilimsel ve öğrenci adaylarının merak edebileceği diğer tüm verilerle tanıtan; yakın gelecekte de başta Avrupa, ABD ve Kanada olmak üzere tüm dünyadaki üniversiteleri bünyesine katacak olan sosyal bir proje.



Dünyanın en büyük üniversite veri tabanı olmayı hedefleyen “UniverList” internet sitesi ve içeriğindeki blog sayesinde, öğrenciler ve akademisyenler, eğitim olanaklarından sosyal tesislerine, burs imkanından akademik başarılarına kadar istedikleri üniversiteleri, bu okulların yer aldıkları şehirlerin coğrafi özelliklerine kadar birçok bilgiye kolaylıkla ulaşabilecek.
UniverList, üniversite tercih döneminde hemen her öğrenci adayının ve dolayısıyla da yakınlarının en çok ihtiyaç duyduğu verileri kolayca sunabilen, üstelik bunu yaparken de resmi bilgilerle birlikte UniverList Puanı (UL Puanı) ile sıralama karşılaştırma imkânı tanıyan kapsamı bir girişim. Üniversite tercihinin sadece sayıların değerlendirilmesi üzerinden gerçekleşmemesi gerektiğini düşünen UniverList, öğrencilerin, tercih edecekleri üniversitede ne gibi sosyal ve kültürel imkânların bulunduğunu da öğrenmelerini sağlıyor. Tüm bunların yanı sıra üniversiteleri, bölümleri ve şehirleri de öğrenci adaylarının görmek isteyeceği bir gözle tanıtıyor ve sunuyor.
Tercih döneminde öğrencilerin ve öğrenci yakınlarının en zorlandıkları konulardan biri de kuşkusuz her üniversitenin birbirinden farklı, kullanıcı deneyimi değişken internet sitelerine sahip olması. Bu nedenle üniversiteye gitmek isteyen, özellikle de bir başka ülkede üniversite eğitimi almak isteyen kişilerin ve yakınlarının UniverList gibi söz konusu üniversitelere dair bilgileri ve verileri tek bir yerde toplayan, her şehre ve üniversiteye özel sayfa hazırlayan, üniversitelerin karşılaştırılmasına olanak sağlayan bir mecraya olan gereksinimin karşılanması hem üniversiteler hem üniversiteye gitmeyi düşünen öğrenciler hem de onların yakınları için son derece önemli. Hayatlarının en zor ve belirleyici kararlarından birini almak üzere olan öğrenciler ve yakınları için UniverList benzersiz bir mecra!
Sitenin nasıl bir fikirle ortaya çıktığını anlatan geçmişte de İzmir’in ilk mobil uygulama firmasını MobileCrea’yı kuran Murat Ödemiş, “Öğrencilerimizin yurtdışında Erasmus, staj gibi imkanları ve akademisyenlerin de konferans bilgileri gibi şeyleri ararken çok zorlandığını fark ettim. Dünya genelinde birçok üniversitenin sitelerinin yetersiz, gezintinin ve dil problemi gibi sorunlar nedeniyle aradığını bulmanın da zor olduğunu gözlemledim. Bu konuda eğitim dünyasının içinde olmamın faydası oldu. Türkiye’den birinin dünya üzerindeki başka bir üniversiteye ya da eğitimle ilgili bilgilere ulaşması çok zordu. Bütün üniversitelerin, eğitim dünyasının bir arada toplandığı bir oluşumun faydalı olacağını düşündüm. Bu fikirle birlikte Minerva Kuluçka Merkezinde bize sağlanan ofiste Univerlist.com’u kurduk. Ancak üniversiteleri olduğu gibi alıp içeri koymak yetmezdi. Kurduğumuz ekiple birlikte bu üniversitelerin yalnızca eğitim olanakları, akademik başarıları gibi özelliklerini değil, içerisinde spor salonu olup olmadığından, fakülte bölümlerine kadar her şeyi sisteme eklediğimiz bir site hazırladık” dedi.
Akıllı Arama ile Nokta Atışı
Halihazırda Türkiye’deki ve bazı komşu ülkelerdeki üniversitelerin yer aldığı UniverList, ana sayfasında bulunan akıllı arama alanı üzerinden öğrenci adaylarının çeşitli kıstaslar doğrultusunda kendilerine en uygun ya da bir başka ifadeyle en çok istedikleri üniversiteyi kısa sürede ve doğru bilgiler ışığında bulmalarını sağlıyor. ¨X şehrindeki Y olanaklarına sahip üniversite¨ formatında yapılabilecek aramalar ile öğrenci adayları sadece akla ilk gelen şehirleri ya da üniversiteleri değil, gerçekten ihtiyaçlarını karşılayabilecek olanaklara sahip üniversiteleri keşfedebiliyorlar. Örneğin, ¨Ankara’daki üniversiteler arasında hukuk bölümü bulunan ve Erasmus desteğine sahip üniversiteler¨ şeklinde yapılabilecek bir arama ile öğrenci adayı doğrudan aradığı üniversiteyi bularak o üniversiteye ait Akademik ve sosyal verilere ulaşabiliyor.
Dileyen öğrenci adayları ve yakınları, Üniversiteler bölümü üzerinden okumak istedikleri bölümü ya da fakülteyi belirtmelerinin yanı sıra olmazsa olmaz dedikleri sosyal ve kültürel imkânların söz konusu üniversitede ya da üniversitenin bulunduğu ilde olup olmadığını görebilir, daha da önemlisi çeşitli veriler ışığında sıralanmalarını sağlayabilirler..
Hedef Dünya Genelinde 5000 Üniversite
İçinde bulunduğumuz 2017 yılının sonlarına doğru öncelikle Avrupa’ya ve sonrasında da Amerika Birleşik Devletleri ile Kanada’ya açılacak olan UniverList, son aşamada da tüm dünyaya açık küresel bir sosyal proje olarak varlığını sürdürmeyi planlıyor. Bu kapsamda halihazırda 1000 yabancı üniversiteyi sistemine kaydeden UniverList, söz konusu yurt dışına açılmayı gerçekleştirmesi ile birlikte kayıtlı 1000 üniversiteyi de yayına alacak ve hem yerli hem de yabancı öğrenci adaylarına hitap etmeye başlayacak. Küresel ölçekte hedef ise 5000 üniversite.
UL Puanı ile Bilimsel Değerlendirme ve Karşılaştırma
UniverList’in en güçlü yönlerinden birini oluşturan UL Puanı, 22 farklı kıstas üzerine kurulu olmasının yanı sıra Analitik Hiyerarşi Projesi kapsamında bilimsel temellere dayanıyor ve bu sayede tüm dünyadaki üniversitelerin sağlıklı bir şekilde karşılaştırılmasına imkân tanıyor. Üniversitenin öğretim görevlisi ve öğrenci puanı, üniversitenin makale puanı, üniversitenin toplam atıf puanı, kampüs olanakları ve daha pek çok farklı nesnel kriter üzerinde yükselen UL Puanı, öğrenci adaylarının duygu temelli eğilimlerinden çok mantık temelli eğilimlere göre en uygun üniversiteyi ve bölümü keşfetmesini kolaylaştırıyor. UL Puanı hakkında detaylı bilgiye https://univerlist.com/ulpuan/ adresinden ulaşılabilir.
Üniversite Seçimi Kadar Önemli Fakülte ve Bölüm Seçiminde de UniverList Öne Çıkıyor
Meslek seçimi ve buna bağlı olarak fakülte ile bölüm seçimi yaparken pek çok öğrenci adayı ve yakını zor zamanlar geçirebiliyor. Zira her şeyden önce bölümlere ve fakültelere dair doğru bilinen yanlışlar ya da tam tersi şekilde yanlış bilinen doğrular mevcut. UniverList’teki Bölümler üzerinden yapılacak bölüm seçimi birlikte söz konusu bölüme ait pek çok verinin yanı sıra, ilgili blog yazılarına ve haberlere, o bölümü bünyesinde barındıran üniversitelere yer veriliyor. Üstelik ilgili bölüme sahip üniversitelerin UL Puanına göre, öğrenci sayısına göre ya da özellik sayısına göre sıralanmaları da mümkün.
Şehir Şehir Üniversite
Özellikle belli şehirlerdeki üniversitelerden birini tercih etmek isteyen öğrenci adayları ve yakınları için söz konusu şehirlere dair veriler en az üniversitelere dair veriler kadar ilgi çekici olabiliyor. İşte bunu bilen UniverList, Şehirler bölümü üzerinden yapılacak il seçimi sonrasında söz konusu ilde yer alan güncel üniversite sayısını, öğrenci sayısını ve ortalama UL Puanını harita destekli bir şekilde sunuyor.
Ekiptekilerin 10’u öğrenci
15 kişiden oluşan ekiplerinde 2 akademisyen, 2 mühendis, 1 pazarlama uzmanı ve hepsi yazılım ve bilgisayar mühendisliği bölümlerinde okuyan 10 öğrencinin bulunduğunu belirten Murat Ödemiş, “Ekibin diğer üyelerinin ilk profesyonel projeleri olmasına karşın çok iyi bir site ortaya çıktı. Tüm içeriğimizi kendimiz hazırlıyoruz. Blog bölümümüzde de öğrencilere farklı bilgiler veren birçok yazı bulmak mümkün. Örneğin, İzmir’de ya da Eskişehir’de üniversite okumak için nedenler, yazılım ve bilgisayar mühendisliği arasındaki farklar, Kanada’da öğrenci olmak, öğrenciler için yapılabilecek en kolay yemek tarifleri, animasyon bölümü okuyacakların mutlaka izlemesi gereken filmler, gibi eğlenceli ve bilgilendirici blog yazıları, ekip tarafından hazırlanıyor. Hedefimiz bu siteyi ziyaret eden kişinin aradığı her şeyi ve aklındaki soruların cevabını bulması” dedi.
Blog Yazıları ve Haberler
Blog bölümü üzerinden üniversite öğrencilerinin yanı sıra öğrenci adaylarının da ilgisini çekebilecek pek çok içerik yayınlandığını belirtelim. Özellikle de bölüm seçimlerinde iki bölüm arasında kalan ya da üniversite hayatının geçeceği şehir seçimlerinde fikir sahibi olmak isteyen öğrenci adayları için harikulade blog yazıları bulunuyor. Gastronomi Bölümü Okumak İsteyenler için 5 Bilgi, Yazılım veya Bilgisayar Mühendisliği Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar, Elektrik Mühendisliği mi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği mi? gibi blog yazıları gibi üniversite öğrencileri tarafından kaleme alınmış içerikler sayesinde öğrenci adayları, kendilerine en yakın bakış açısı ile içerikleri okuyabiliyorlar.
Üniversitelere ve bölümlere dair gelişmeler, etkinlikler, üniversite hayatına dair haberler ise Haberler bölümünde yer alıyor.
UniverList’e https://univerlist.com adresi üzerinden ya da mobil uygulamasını indirerek ulaşmak mümkün.