VATANDAŞ TARAFINDAN YURT DIŞINDA İŞLENEN SUÇLARIN YURT İÇİNDE SORUŞTURULMASI VE KOVUŞTURULMASI

TCK, faile göre şahsilik ilkesi çerçevesinde Türkiye’de yargılama yapılabilmesi için fiilin işlendiği ülke yasalarına göre suç oluşturması koşulunu açıkça aramamış ise de, TCK m.19’da bir Türk vatandaşının yabancı ülkede işlediği bir fiilden dolayı Türkiye’de yapılacak yargılamada suçun işlendiği ülke yasasının, o suç için ön gördüğü üst sınırın dikkate alınacağını belirtmiştir. İşlenen fiilin mağduru ister Türk vatandaşı ister yabancı olsun, fiilin suç oluşturmaması durumunda Türkiye’de yargılama yapılamayacağı sonucuna varmak mümkündür.

Kıbrısta bilişim suçlarına ilişkin bir kanun ve yasa düzenlemesi yoktu ve bilişim alanında işlenen suçlar cezasız kalıyordu. Örnek bir haber.

http://www.starkibris.net/extra/index.asp?haberID=179503

Fakat KKTC Bakanlar Kurulu, 28.02.2017 tarihinde “Bilişim Ağı Hizmetlerinin Düzenlenmesi ve Bilişim Suçları Yasa Tasarısı”nı onaylayarak Cumhuriyet Meclisi’ne sevk etti.

Kaynak: https://www.gundemkibris.com/mansetler/bakanlar-kurulu-bilisim-suclari-yasa-tasarisini-onayladi-h203733.html

Bu tasarı kanunlaştı mı bilmiyorum eğer kanunlaştıysa KKTC'de yargılama yolu açık olacağı davacı isterse Türkiye'de hakkınızda dava açılır.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ARASINDA HUKUKÎ, TİCARÎ VE CEZAÎ KONULARDA ADLÎ YARDIMLAŞMA, TANIMA VE TENFİZ, SUÇLULARIN GERİ VERİLMESİ VE HÜKÜMLÜLERİN NAKLİ SÖZLEŞMESİ


MADDE 1
İki ülkeden birinin vatandaşları diğer ülkede o ülkenin vatandaşları gibi kendileri ve malları için aynı hukukî güvence altındadır. Bu maksatla da mahkemelere müracaat edebilir ve o ülke vatandaşları gibi[COLOR="Black"] aynı şartlarla
mahkeme önüne çıkabilirler. [/COLOR]


Fakat bu tasarı kanunlaşmadıysa ne KKTC'de ne de Türkiye'de ceza almazsınız.