Karikatürname adlı üyeden alıntı

Bir muhasebeci olarak yanıtlayayım;
Öncelikle tek bir vergi türü yok, bir kaç çeşit vergiye tabii olursunuz işletme (şahıs şirketi) kurduğunuzda. Şahıs şirketi kurmaktan kasıt işletme hesabı diye düşünerek yazıyorum, yoksa artık tek sahibi olan A.Ş. dahi kurulabilir.
İşletmelerin tabi olduğu 3 çeşit vergi vardır, KDV, Gelir vergisi ve stopaş.
1- KDV yurt içinde sattığınız mal ve hizmet tutarının %18'i kadardır. Bazı ürünlerde KDV oranı değişebilir. Örn. gıda vb. KDv ödemesi şu şekilde hesaplanır; ay içinde yaptığınız giderlere ödediğiniz KDV'ler ile yaptığınız satışlardan tahsil ettiğiniz KDVler karşılaştırılır, eğer tahsil ettiğiniz KDV fazla ise bu tutar devlete ödenir, ödediğiniz tutar fazla ise bir sonraki aya devreder.
2- Gelir vergisi yıllık kazanca göre 4 dilim halinde geçici vergi ile hesaplanır. Ocak ayından başlamak üzere her 3 ay bir dönem kabul edilir. O üç aydaki geliriniz ve gideriniz karşılaştırılır, geliriniz fazla ise vergi çıkar, gideriniz fazla ise zarar edersiniz, ve zarar sonraki dönemlere yine - (negatif) bir tutar olarak devreder, sonraki dönemlerde yapacağınız kardan düşülür. Şahıs işletmeleri için gelir vergisi dilimleri vardır, kar tutarınız hangi dilimde ise ona göre vergi ödersiniz. 12.600' tl ye kadar olan kardan %15, fazlasından %20 vergi ödersiniz. Kar arttıkça oran da artar, oranları "2017 vergi dilimleri" yazıp aratırsan görebilirsin.
3- Stopaj yani muhtasar vergi ise, personel çalıştırman durumunda personelin gelir vergisi kesintisinden, işyeri kira ise kira tutarı üzerinden %20 oranında hesaplanan stopajdan, muhasebeci, avukat, mimar vb serbest meslek erbabının sana düzenlediği serbest meslek makbuzlarındaki tutarların %20 kesintisinden oluşur, üç ayda bir beyan edilip ödenir. Yakında stopaj aylık olacak herkese zorunlu.
Ana vergiler bunlar. Bir de her beyanname için damga verigisi ödenir. Her ay vereceğin KDV için 33,90, üç ayda bir vereceğin stopah (muhtasar) için 33,90, 3 ayda bir vereceğin gelir geçici vergi için de 55 lira civarında bir damga vergisi var. Yılda bir yıllık vergi beyannamesi var, onun da60-70 civarı, tam hatırlayamadım şimdi.
SSK'lı çalışanın olursa onun sigortasını da ödeyeceksin, sigortaya vereceğin her bildirge için de aylık 25 lira civarında damga vergisi var.

Bağkur oloayı zorunlu değil, eğer başkaca bir sosyal güvencen yoksa o zaman zorunlu. Yani sen aynı zamanda başka bir yerde sigortalı çalışıyorsan bağkur mecburiyetin yok.


Vergi mükellefi olan her bireyin Bağkur zorunluluğu var diye biliyorum. Yanlışın olmasın kardeşim?