Domain kiralamanın mantığı şunlar üzerine kurulu. Öncelikle premium/jenerik alan adının önemini anlamamız gerekiyor. Özellikle yabancı yatırımcılar ve orta/uzun vade düşüncesiyle söylüyorum.

1 - Alan adı internetteki markanız demek. Şartların eşit olduğu bir durumda veya ulusal/uluslararası akılda kalıcılık, markalaşabilmesi açısından jenerik domainleri özellikle yabancı yatırımcılar seçiyorlar. Hatta Türkiye'de de bu alana yatırımın öneminin farkında olan internet girişimcileri mevcut. Mesela yerel bir isimle başlarsanız sonra küresele çıktığınızda yeni bir isim bulmak zorunda kalabilirsiniz. Bunun örneği olan Startuplar mevcut. Mesela stajim.net bunlardan biri. Küresele çıktılar ve youthall.com olarak yeni bir isimle yollarına devam ediyorlar. Yine buna benzer birkaç örnek var.

2 - Trafik meselesi. Bazı domainler aktif olmamalarına rağmen ciddi trafiğe sahipler. Yani bu şu demek. Siz daha hiç zaman harcamadan örneğin aylık 500bin trafiği olan alan adına sahip oluyorsunuz. Ciddi bir zaman kazancınız var. Mesela normalde o trafiğe 1 yılda ulaşabilecekken direk alır almaz o trafik size geliyor. İşte premium alan adlarının seçilmesindeki etkenlerden biri de bu.

3- Yine jenerik/premium domainler diğer domainlere nazaran uzun vadede değerlenmesi daha fazla. Dünyadaki ilk 1000 satışa bakarsanız bunu net bir şekilde görebilirsiniz.

Böyle olunca da doğal olarak bu alan adları oldukça pahalı. Şu listeye bakarsanız ne kadar yüksek fiyatlara satıldığını daha net görebilirsiniz. Bu nedenle ilk başta bu alan adını satın almak isteyip alamayacak olanlar açısından ya da gücü olmasına rağmen ilk başta bu bedeli vermek istemeyenler açısından kiralamak mantıklı. Bunu zaten çok belirgin olmasa da birkaç firma yapıyor. Ama sistemli bir platform mevcut değil bildiğim kadarıyla :)