MKU merhabalar, öncelikle tavrınız ile alakalı herhangi bir ön yargım yok lütfen rahat olun. Zaten sorulması gereken de bir soru. Biraz uzun olacak ama lütfen dikkatle okumanızı rica ediyorum. Ben her şeyi çok biliyorum, her konuya hakimim ya da uzmanım demiyorum fakat yazılım ve arayüz geliştirme konusunda yurt dışında eğitimler aldım, seminlerlere söyleşilere katıldım, bir çok sektörel kitap okudum ki "meh kitap okumuş" deyip geçmeyin çoğu, hayatımdaki bir çok konuda bana yol gösterdi.
Burada ki söylemim aslında arkadaşa değil genellemeye çok müsait. Şimdi, ilk önce sorunuz ile başlayayım. Dünya genelinden kastım şudur;
Türkiye'de nedense "İlan sitesi açayım 10 tane mağaza bulayım aylık 100 lira gelse kardır." düşüncesiyle her gün yüzlerce ilan sistemi açılıyor kapanıyor. Ki araba, emlak, giyim gibi dikeyleri de birleştirirsek yüz binlerce ilan sistemi doğup ölmüştür. Çevremde tanıdığım 10 insandan ikisi ilan sistemi kurmanın peşinde. Neden? Bu tarz bir sistemi siz mi çok küçümsüyorsunuz yoksa ben mi çok ciddiye alıyorum bilmiyorum fakat demek istediğim şu. Kendi yazılım ve tasarımı ile farklı yenilikler ile gelmiş olsaydı inanın gurur duyardım. Ki bugün aramamotoru yapan bir ekip vardı onlara olan yaklaşımımı görebilirsiniz. Şimdi bu hazır yazılıma kafa yordum demek bana garip geliyor. Neye kafa yordunuz parayı nasıl ödeyeceğinize mi? diye sormadan edemedim. Bu işi gerçekten bir girişimcilik ruhu ile yapacaksanız kendinizi vereceksiniz paranızı değil. O zaman da diyorum ki buna para verip aylarca geri dönüş beklemek yerine bu süreyi bir yazılım dili ya da bir arayüz tasarımcısı olmayı hedefleyerek kendi projelerinin peşine düşmesi gelecek açısından çok daha önemli en azından benim için.
Yüz binlerce benzeri olan, her gün biri açılıp biri kapanan ilan sistemleri ile zaman kaybetmek yerine, kickstarter, awwwards vb. yerlerde başarılı olarak görülen yeni ve özgün yazılım fikirlerini ülkemize göre uyarlamak ve buradan yola çıkmak daha mantıklı değil mi sizce? Olmayan bir sistemi ülkede tanıtmak ve ben yaptım demek kadar güzel bir şey olabilir mi? Ben şahsi fikrimi söyledim sadece. Yalandan poh pohlamak yerine içimden geçenleri söylüyorum. Kötülüğünü istiyor olsam "süpermiş başarılar" der bakardım işime değil mi? Ama anlatmak istediğim konu biraz ülkemizin durumunu özetliyor. Hazıra alışmışız böyle de gider.
Ayrıca geçenlerde açtığım bir başlık var turizt. com adında çok farklı bir seyehat ve rezervasyon sistemi hazırladık yaklaşık 1-2 aylık süresi kaldı kendimiz yazıyoruz yaklaşık 8 aydır. Dünya da benzeri mevcut ama Türkiye'de bir tane dahi olmayan bir proje fikir olarak. Sadece hazırlanan bir proje olmasına rağmen yatırım ile ortak olmak isteyen var. Ne kadar gurur verici ve güzel bir duygu değil mi sizce? Burada da paylaşacağım zaten yayına girdiğimizde ki bu hazırladığımız projelerin sadece bir tanesi.
Şimdi diyeceksiniz ki hava mı atıyorsun bunları söyleyerek. Hayır! Sadece yeni bir şeyler üretin olmayanı yapmaya çalışın zaten bir şekilde karşılığını alıyorsunuz demek istiyorum. Kendimizi geliştirmezsek taşıma suyla değirmen dönmez diyorum. İnsanlara hatalarını söylemezseniz kendinde hatayı görmez diyorum. Kimseyi kırmak niyetinde değilim benim şahsi görüşüm bu yöndedir.