SGK rapor parası ödemeleri içinde doğum raporu parası ödemesi önemli bir yer tutmaktadır. Belirli şartları sağlaması halinde çalışan anneye doğum parası ödemesi yapan SGK'dan doğum parası nasıl alınır, doğum parası şartları nelerdir, inceleyelim.


Doğum Raporu Nasıl Alınır?

Çalışan anneye doğum parası ödemesi yapan SGK'dan doğum raporu parası alabilmek için öncelikle doğum raporu almak gerekir. Peki doğum raporu nasıl alınır?
Analık raporu olarak adlandırılan doğum raporu; doğum öncesi raporu(32.hafta) ve doğum sonrası raporu(40.hafta) olarak iki rapor şeklinde düzenlenir. Normal şartlarda doğum raporu; doğum öncesi 8 hafta doğum sonrası 8 hafta olmak üzere 16 hafta, yani toplam 112 günü kapsar. Fakat annenin çalışmak istemesi halinde 37.haftaya kadar çalışabilir raporu da düzenlenebilir. Her ne kadar 37.haftaya kadar çalışabilir raporu düzenlenmiş olsa da doğum öncesi rapordaki 32. ve 37. haftalar arasında kalan süre, doğum sonrası raporuna otomatik olarak aktarılır ve böylece 112 günlük doğum raporu ödemesinde bir kayıp yaşanmaz. Doğum parası nasıl alınır diye sorulacak olursa gebeliğin 32.haftasında ilgili doktora gidip doğum öncesi raporunuzun düzenlenmesini istemeniz yeterli olacaktır. Bu şekilde süreç başlamış olup doğumun gerçekleşmesiyle doğum sonrası rapor düzenlenerek doğum raporu işlemleri tamamlanacaktır.


Doğum Parası Nasıl Alınır?

Şimdi de doğum raporlarının girilmesi sonrasında doğum parası nasıl alınır konusunu açıklayalım. SGK tarafından ödenen doğum raporu ücreti, yalnızca çalışan annelere verilmekte birlikte her çalışan anneye doğum parası ödemesi yapılmamaktadır. Çalışan anneye doğum parası ödemesi yapılabilmesi için SGK mevzuatında yer alan doğum parası şartlarının sağlanmış olması gerekir.

Doğum parası şartları:


# Doğum öncesi raporun alındığı gün itibariyle aktif olarak sigortalı çalışıyor olmak ya da işten çıktıktan sonra en fazla 10 gün geçmemiş olmak
# Doğum öncesi raporun alındığı gün itibariyle geriye dönük son 1 yıl içinde en az 90 gün uzun vadeli sigorta primi bulunmak
# 4a(sigorta) ya da zorunlu 4b(bağkur) kapsamında sigortalı olmak şeklinde sıralanabilir.

+++ 4c(emekli sandığı) kapsamında çalışan anneye doğum parası ödemesi yapılmamaktadır.


KAYNAK: http://www.raporparasisorgulama.com/calisan-anneye-dogum-parasi-nasil-alinir/