Geçtiğimiz Cuma günü halka arz edilen ve hisseleri borsada işlem görmeye başlayan Facebook, açılış gününden bugüne dek geçen 3 gün içerisinde 20 milyar dolar değer kaybetti.

NASDAQ borsasındaki ilk gününü 38 dolar ile açan ve gün içerisinde Morgan Stanley ve Goldman Sachs gibi yatırım sigortacılarının toplu hisse satın almaları gibi girişimler neticesinde 45 dolara kadar yükselen birim hisse değeri günü yine de açılış değerinin az üzerinde (38.23 dolar) kapatmıştı.

İşte o günden beri devamlı surette değer yitiren hisseler an itibarı ile 31 dolara kadar gerilemiş durumda.

Bu düşüş toplamda %18'lik bir küçülmeye karşılık geliyor ki bu da ilk gün itibarı ile 104.1 milyar dolar piyasa değeri olan Facebook'u 85 milyar dolara kadar küçülmüş olması anlamına geliyor.

Yani başlıkta da belirttiğimiz gibi sadece 3 günde 20 milyar dolarlık bir değer kaybı yaşandı.



Uzmanlara göre, değer kaybının iki ana sebebi mevcut. Bunlardan ilki ve en önemlisi zaten şişirilmiş bir değer üzerinden arz edilmiş olması ki bu bağlamda düşüşün kaçınılmaz olduğunun altı çiziliyor.

Diğer sebep ise açılış gününde yaşanan işlem yoğunluğunun sistem kapasitesini aşması sebebi ile oluşan teknik aksaklıklar ve bu aksaklıkların sebep olduğu gecikme neticesinde de milyonlarca işlemin iptal edilmiş olması.

Keza yine gecikmeden ötürü kayda geçirilen işlemlerle iptal edilen işlemler birbirine karışmış, bazı iptal talepleri sisteme girmemiş ve en nihayetinde de NASDAQ'ın alım-satım işlemlerini eşzamanlayan sistemi çökmüştü.

Velhasıl, yatırımcılar FB hisselerinin ikinci günü de kayıpla kapatması ertesinde NASDAQ’ı mahkemeye vermiş durumda. Henüz NASDAQ'tan konuya ilişkin bir yorum yapılmış değil.
http://www.pclabs.com.tr/2012/05/23/facebook-hisseleri-eriyor-3-gunde-20-milyar-dolar-deger-kaybi/