PhonexPHP adlı üyeden alıntı

çalışma piramidi var.

Herkes sermaye sahibi olacak değil, herkes hizmet sektöründe de çalışacak değil.

Bir site oluşturulurken çok basit bakıyoruz olaya.

Ne olursa olsun gidiyoruz WORDPRESS kuruyoruz. Sonra ücretsiz bir tema kurup içerik üretiyoruz. Bilinen 3 5 seo taktiği ile aman allahım neden x.xxx gelir kazanamıyoruz diye ağlıyoruz.

Halbuki bir sitenin tasarımında renklerin uyumundan tut yerleşimine kadar özenli ve titiz bir çalışma yapılması gerekir. Yurt dışında bu kültür oldukça gelişmiş durumdadır. Lakin bizde öyle bir şey yok.

İkinci olarak back-end kısmında güvenlik, performans, hız, kullanılabilirlik gibi yazılım standartları içerisinde boğuşmak var.

Üçüncü olarak sitenin içeriği üretirken, profesyonel içerik üretme denilen olay var. Bunu kaçımız doğru bir şekilde yapıyoruz? Yazım hataları mı dersin, cümlede anlam bozukluğu mu dersin, ziyaretçiyi sıkan yazı dili mi dersin tonla detayı var.

Dördüncü olarak bir şekil iyi yerlere geldin. Gelir modellerini nasıl kullanacağımızı bilmiyoruz. Şuan bu yazıyı okuyan neredeyse herkese sorsam 20k hit alan siten var nasıl para kazanırsın? Cevaplar ne kadar da klasik olacak.

Adsense
Tanıtım Yazısı
Backlink satışı

Neredeyse çoğumuzun bildiğim tüm gelir modelleri bunlar. Halbuki bir eğitim sitesi sahibi olduğumuzda bu denli iyi bir hitimiz varsa network yaparak kurs, dershane, özel hoca, yayın evleri gibi yerlerle anlaşmayı, konuşmayı hiç düşünmeyiz. Hep yukarıda bahsettiğim gelir modellerini konuşuyoruz.

Beşinci olarak, bütçe dediğimiz kavram. Forumda bir iki gün önce bir konu gördüm. He şeyi bedavaya getirilmiş güzel bir resim upload projesi idi. Evet bir site açmak için istediğin zaman para dahi vermeme durumuna sahipsin.

Peki durum böyleyse onca büyük şirketler, hoteller, kurumlar neden internet siteleri açarken deli gibi reklam döndürürler? Onların keşfedip, bizim keşfedemediğimiz ne var?

Son olarak iş planı süreci dediğimiz kavram var.

Sanayide arabalarla ilgili bir alanda çalıştığınızı düşünün. Tüm parçaların ne olduğunu, ne işe yaradığını biliyorsunuz. Bu parçaları planlamadan, rastgele birbirine monte ederseniz eğer o bir araba olup çalışır mı? Tabii ki hayır. Siz sadece araba yaptığınızı zannedersiniz. Lakin o iş, araba dünyasında bir çöplükten ibarettir. Bizde wordpress kurmayı, tema yüklemeyi, eklenti kurmayı, içerik üretmeyi, üç beş seo aracını kullanarak site ürettiğimizi zannediyoruz. Lakin internet dünyasında bir çöpten başka bir şey yapmıyoruz.

Sorduğun soruya, 15 yaşındaki çocuğun öğrendiği üç beş yöntemi pazarlamak için kurduğu halamınbıyığıolsadayımolurduseo.com siteler tarzı olarak bakmıyorum. Piyasanın kalbi olan İstanbul'da yer alan ve kurumsal şirketlere danışmanlık hizmeti veren, yurt dışında bu işi profesyonel olarak yapan başarılı seo ajansları düşüncesi ile cevap veriyorum.

Tam olarak yukarıda bahsettiğim sebeplerden dolayı SEO kelimesinde hizmet vermeyi yeğliyorlar.


Konu dallanıyor biraz ama söylediklerinizin altına imzamı hiç düşünmeden atıyorum, özellikle bold olarak belirttiğim yerlere.

Ulusal ya da global düzeyde yayın yapan birçok platformun yayınlarında görsel uyumdan, güvenliğe, içerik tedarikinden, tedarik edilecek içerikleri belirlemeye kadar birçok farklı departman görev alıyor. Örneğin; Onedio klasmanında binlerce site açılmışken, bu sitenin hepsinden ayrılmasının temel sebebi bu. Listelist, her ne kadar Onedio'dan daha samimi gelse de, başarısızlıklarının arkasında kullanıcılara oluşturulan her içeriği düzensiz bir şekilde giriş yaptırdıkları bir ilk aşama olduğunu düşünüyorum.

Ana soruya dönecek olursak da herkesin söylediği şeyler ile ortak bir paydada cevap vereceğim. Bu yüzden tekrar yazmıyorum. Ama sevgili PhonexPHP 'nin de dediği gibi SEO'yu tek başına hit aracı olarak görmek, bize forumlarda yazı yazan arkadaşların bir dayatmasıdır. Adsense, tanıtım yazısı ve backlink satışı tek başına HİÇ BİR ZAMAN yeterli değildir. Ekip oluşturmak, ekip yönetmek, tanıtım stratejileri hazırlamak, kurumların satın alma kadrolarına ulaşmak, sunum yapmak cesaretini gösterenler, aradan sıyrılır, göstermeyenler ise "TBM'lerim neden düşüyor, bu sektörde para yok, forumda dolandırıldım" diye konuların altında dertlerine derman aramaya devam eder.

Hizmet satmak için SEO gerekir, sitenin istikrarı için SEO gerekir, tanıtım yapmak için SEO gereki. Bu cümledeki her SEO, listenin sadece bir maddesidir. Devamında uzayan bir liste vardır.

Şahsi fikirlerimdir.