Merhaba arkadaşlar,

bir süredir freelance çalışmaktayım. Müşterilerime fatura keserek kurumsal bir yapıya adım atmak istiyorum. Bunun için, başlangıçta bir şahıs firması açmayı düşünüyorum. Eğer sizin de bir şirketiniz varsa ya da bu konuda bilgi sahibi iseniz, aklımdaki birkaç soru işareti için görüşlerinizi belirtir misiniz?

1- Şahıs firması kurmak bazı yönleriyle diğerlerine göre daha avantajlı görünüyor. Ancak, zamanla bir kredi ihtiyacı olduğunda bankalar için artı bir etkisi olur mu?
2- İnternette şirket kurma fiyatları hakkında bazı bilgiler olsa da, net bir bilgi edinmek istiyorum. Ben şöyle bir süreç ile şu kadar maliyet ile bir şirket kurdum diyen var mı?
3- Birkaç yerde bir haber gördüm. 29 yaşın altındaki girişimciler 3 yıl vergiden muaf olabilirler diye. Bunun doğruluğu nedir? Bu imkandan faydalanan var mı?
4- Bir odaya kayıt olunmalı mı? Hangi odaya?
5- Okuldur, geçim sıkıntısıdır derken bir şekilde bu yaşa kadar askerliğimi yapamadım. Ancak, aslında yapmak istediğim için de zamanında imkanım varken bedelli yapmadım. Şimdi de evde tek çalışan olduğum için askere gidebilecek durumum yok. Aynı zamanda lisans tamamlıyorum bu sene son sonesi. Bitince kısa dönem ya da olursa uzun dönem yedek yapmak istiyorum.

Öncesinde bir açıklama yapma hissi oluyor bu konudan bahsederken. Kısacası yoklama kaçağı görünüyorum yani.

Bu durum, home ofis bir şahıs firması kurmaya engel midir ya da sonrasında bir sorun oluşturur mu?

Daha önce bu süreci tamamlayan bir arkadaş gayet güzel bir yazı paylaşmış. cnrsgr bu yazıyı bağlantı verdiği için teşekkür ederim. Mutlaka siz de bir inceleyin derim. Ama askerlik konusunda hala net bir bilgi yok.

cnrsgr adlı üyeden alıntı

TazZ merhaba,

Öncelikle çıktığın yolda başarı ve şans seninle olsun. Ben kendi fikirlerimi olmasa da, aşamalardan geçmiş bir kişinin, geçtiği aşamaları satır satır yazdığı bir yazıyı tavsiye edeceğim. Müsaitliğinde mutlaka göz at:

Bir “Şahıs Şirketi” Kurmak ve Sonrası


GÜNCELLEME

dün bizzat işkur, kosgeb ve vergi dairesine gittim. Sonuç şöyle:

29 yaş altı girişimler şahıs şirketi ve home ofis dahi olsa 3 yıl gelir vergisinden muaf oluyorlar. Bizzat vergi dairesine gidip öğrendim. Hiçbir şartı yok neredeyse. Eğer 29 yaşın altındaysanız ve daha önce şirket kurmadıysanız, şirketi açıp tabi olduğunuz vergi dairesine başvurabilirsiniz.

Bundan önce dilerseniz KOSGEB hibe desteği de alabilirsiniz. Yine daha önce hiç şirket kurmamış olmanız gerekiyor. 3 kademeli olarak toplamda 50.000 TL'e kadar hibe alabiliyorsunuz. En basitinden bir berber dükkanı bile açsanız, bu desteği alabilmeniz mümkün.

1- İşletme kuruluş desteği (2.000 TL)
2- Demirbaş vb masraflar (18.000 TL)
3- İşletme giderleri, personel vs (30.000 TL)

2.ve 3. maddeler için erkek girişimciler için %60, bayan girişimciler için %80. Yani diyelim ki bayan bir girişimcisiniz 2.madde aşamasında 20.000 TL masrafınız oldu. Bu giderleri beyan ederek 16.000 TL'sini hibe olarak geri alabilirsiniz.

Ayrıca bir de "sabit yatırım desteği" adı altında 100.000 TL'e kadar faizsiz ya da düşük faizli kredi alabiliyorsunuz.

Tüm bu adımların öncesinde ise işkur tarafından verilen 4 günlük bir girişimcilik eğitimi kursu almanız gerekiyor. Bu eğitim tarihlerini ise şuradan takip edebilirsiniz.

Süreç ise şöyle işliyor (2018)
1- Girişimlik eğitimi
2- Proje planı hazırlanması
3- Proje sunumu ile kurula giriyorsunuz
4- Kurul onayı
5- Şirket kuruluşu

Bu aşamalardan sonra ise 29 yaş altı bir girişimci iseniz tabi olduğunuz vergi dairesine başvurup 3 yıla kadar gelir vergisinden muaf olabilirsiniz.

Engelli bir girişimci iseniz de, işkurdan 2017 de 35.000 TL hibe, yok 2018'de kuracaksanız şirketi de 50.000 TL hibe alabilirsiniz.

Bunların 3'ü aynı anda olur mu bilmiyorum. Ancak maksat teşvik ise, bence olmalı..

Bu süreci kendi blogumdan şu yazı ile de adım adım güncel olarak paylaşmayı planlıyorum.