1- Şahıs firması kurmak bazı yönleriyle diğerlerine göre daha avantajlı görünüyor. Ancak, zamanla bir kredi ihtiyacı olduğunda bankalar için artı bir etkisi olur mu?
Yanıt: Şahıs firması kurmanız başlangıç aşamasında tamda size en uygun olan seçenektir. Şahıs firmasının diğer firmalardan farkı vergi dilimlerinin cironuzu yükselmasine bağlı dilimlere ayrılarak artması ve karizmasının olmamasıdır.
Örneğin 50.000 tl 1 yılda ciro yaptınız. Bunun ilk 10.000 tl si için gelir vergisi %20, 10.000-25.000 arası için %25, 25.000- 50.000 tl için %35 gibi, %20 den başlar %35 lere kadar çıkar.
Bu şu demek aynı ciroya sahip LTD AŞ ve Şahıs Şirketi arasında en çok vergiyi şahıs şirketi öder demektir.
Avantajı hesabınıza yatan paraları kullanabilme ve daha rahat hareket edebilmenizi sağlar.
Mesela limited şirketinde kendinize maaş yazarak para çekebilirsiniz. Bunun dışında bir iş yaptınız ve hesabınıza atıyorum 2.500 tl yattı. Eğer bu parayı maaşınız dışında çekerseniz %20 ek gelir vergisi kesilecektir.
Şahıs şirketinde tüm borçlardan siz sorumlu olursunuz. Evinize kadar haciz gelebilir.
Şahısı ileride limited veya aş ye çevirebilirsiniz.
Bankalar daha çok cironuza karlılığınıza ve ödediğiniz vergiye vb bakarlar.
Yani bunlar gibi detaylar mevcut.
2- İnternette şirket kurma fiyatları hakkında bazı bilgiler olsa da, net bir bilgi edinmek istiyorum. Ben şöyle bir süreç ile şu kadar maliyet ile bir şirket kurdum diyen var mı?
Yanıt: Şirket kurmanın maliyeti yoktur. LTD için 2.500 tl sermaye kasanızda durmak zorunda, kuruluş ücretide 1500 tl gibi. (Muhasebeciye yaptırısanız). Tabi 1. sorunuzla ilgili olarak limited şirketi taşıdığınızda 1.500 tl den az olmayan maliyet çıkarken şahısta maliyet oluşmaz.
Şirket kurmanın maliyeti ofis gideri personel ve vergidir.
3- Birkaç yerde bir haber gördüm. 29 yaşın altındaki girişimciler 3 yıl vergiden muaf olabilirler diye. Bunun doğruluğu nedir? Bu imkandan faydalanan var mı?
Yanıt: Doğrudur. Hatta KOSGEB den girişimci eğitimi alırsanız HİBE para da alabilirsiniz.
4- Bir odaya kayıt olunmalı mı? Hangi odaya?
Yanıt: Odaya kayıt olmak zorunlu değilsede kredi, teşvik vs için mecbur üyelik isterler özellikle de bankalar.
5- Okuldur, geçim sıkıntısıdır derken bir şekilde bu yaşa kadar askerliğimi yapamadım. Ancak, aslında yapmak istediğim için de zamanında imkanım varken bedelli yapmadım. Şimdi de evde tek çalışan olduğum için askere gidebilecek durumum yok. Aynı zamanda lisans tamamlıyorum bu sene son sonesi. Bitince kısa dönem ya da olursa uzun dönem yedek yapmak istiyorum.
Yanıt: Şahıs şirketini satamazsınız. Bunun için önce limited yapmanız gerekebilir. Askerlik şirketiniz için engel olmaz.