Bitcoin bir dosyadır. Bu dosyada dünyadaki tüm adresler, adreslere ait BTC miktarları ve yapılan transferler tutulur. Bir kişi bu dosyayı değiştirdiğinde aynı torrent mantığında olduğu gibi Core'a (https://bitcoin.org/tr/indir) sahip olan herkeste bu değişiklik yapılır. Fakat bu değişikliğin tasdik edilmesi yani doğruluğunun ispatlanması gerekir. Bu doğruluk belirleme işlemi transferi gönderen kişinin açık anahtarı ve kendi gizli anahtarını kullanarak gerçekleştirdiği "transfer imzası" eşleştirilerek yapılır. (burada kriptografi bilgisi gerekiyor. bu kısım çok detaylı olduğu için girmeyeceğim.) Açık anahtar ile transfer işleminin imzası SHA256 algoritmasına göre karşılaştırılır ve eşitse dosyadaki onay miktarı arttırılır (onay alır yani)

İşlemci burada devreye giriyor. Açık anahtar ile transfer işleminin imzasının karşılaştırılması işlemi. Klasik işlemciler SHA256 algoritmasını kullanarak karşılaştırma işlemi yapma konusunda zayıflar çünkü tasarım amaçları bu değil. Bilgisayar işlemcileri çekirdek sayısı düşüktür ve hızları saniyede yapılan komut olarak ölçülür. SHA256 ise bir komut grubudur ve klasik işlemcilerin komutlarından çok daha karmaşıktır.

Şuraya bakın: https://github.com/viking/sha256-asm/blob/master/sha256.asm

Bu kod SHA256 algoritmasının klasik işlemcilerle çözülmesini sağlar. Boşlukları silersek yaklaşık 300 satırdır. Bu demek oluyor ki 1 gigahertz'lik işlemci saniyede 3.3 milyon tane SHA256 algoritması çözebilir Yani 3.3 Megahash güç sağlar. Bitcoinde dünyada artık çoooook fazla transfer işlemi yapıldığı için bu güç çok düşük kalır.

Mining amacıyla özel olarak üretilmiş cihazlar ise SHA256 algoritmasını donanımsal olarak işler. O işlemcinin amacı sadece SHA256 algoritması çözmektir ve bunu klasik şlemcilere göre tek saykılda 300 kat daha hızlı yapar. Yukarıda gösterdiğim SHA256 algoritmasındaki kodları donanımsal olarak tek bir saykılda yapar. Bu yüzden daha hızlıdır ve overclock yada doğal yöntemlerle terahash hızlarına çıkabilirler.

Ekran kartları ise yüzlerce küçük çekirdeklerden oluşabilir ve yüksek hızlara çıkabilir. Örneğin Nvidia GTX 1080'de 2560 adet çekirdek (Cuda Core) vardır ve her birinin hızı 1.7 gigahertz'dir. (Bkz: https://www.geforce.com/hardware/desktop-gpus/geforce-gtx-1080/specifications) Intel i7 işlemcilerde ise 8 çekirdek 3ghz yani GTX1080'in binde birinden daha yavaş. Bu yüzden ekran kartları kullanılır. Hatta 10 adet ekran kartını bir anakarta bağlayıp daha yüksek güçlere çıkmak mümkün. Ekran kartlarıyla Bitcoin yerine Ethereum, Litecoin veya başka coinler kazılması daha çok kazandırır çünkü BTC aldı başını yürüdü, diğerleri henüz emekleme aşamasında. Yani çok fazla güce ihtiyaçları yok. BTC mining ile para kazanabilmek için terahash seviyesinde birkaç tane cihaz almak gerekirken diğer coinler için gerekmez.

Yanlış biliyor olabilirim ama aylarca araştırdım ve bir yazılımcı olarak bu sonuçlara vardım. Daha bilgili olan ve bildiğinden emin olan biri varsa beni de aydınlatırsa sevinirim. Bildiğinden emin olmayan ve bu konulara hakim olmayan adamlar boş boş konuşmasın ayar oluyorum çünkü. Bu konularda nedense bilen de konuşuyo bilmeyen de. Birçok ortamda saçmalayıp duran tipleri görünce gülüyorum.