Bir çorbacı var kazan onun, ocak onun. Klasik çorba satıyor.
Sonra sen elinde güzel bir tarifle geliyorsun, böyle bir çorbam var sana müşteri getirecek, benim satmama izin verir misin diyorsun...
Çorbacı izin veriyor, sonra bir bakıyor ki kendi çorbası yenmiyor...
Ne yapar?...

Öncelikle çekikler gibi her şeyi millileştirmek gerektiğini düşünüyorum. Önce milli uygulama marketi oluşturulsun, sonra diğerleri gelir. Tabi halkın da bu konuda bilinçlendirilmesi lazım.

İnsanların uyguladıkları politikalar yanlış; örneğin yerli arama motoru yapıyorsun, insanlar en çok google'ı ne için kullanıyor: anlık problemler için > "bilmem şöyle bir durumda ne yapmalıyım" gibi, sen yerli motoruna gidip çiçek böcek injectliyorsun..
Önce yerli bir şey yaptığında en çok talep olan şeyi en başa koymalısın, örneğin yerli işletim sistemi mi yaptın, kullanıcıların en çok kullandığı g.chrome, oyun, m.player gibi uygulamalara tam erişim koyacaksın, internette bulduğu şeyleri indirip kullanmasını kolaylaştıracaksın, aa bakın biz size linuxda yerli işletim sistemi yaptık, google chrome yok, yerine chromium kullanırsınız, oyun yok ama çok güzel satranç oynayabilirsiniz, ha bir de word vb. programlar yok ama çok güzel linux uygulamalarımız var. Bravo.. :)

Örnek vermek gerekirse; çekiklerin müzik arama platformunda Türk sanatçılar bile çıkıyor diye biliyorum. Adamlar durmuyor, çalışıyor...