Katarakt Tedavisi
Katarakt ameliyatı nedir dünya genelince oldukça yaygınlaşmış bir sorunun çözülmesi için en iyi çözümdür. Dünyada az görme nedenlerinin en başında yer alan katarakt, genellikle yaşa bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Doğuştan gelen metabolik hastalıklara bağlı olarak da katarakt oluşabiliyor. Görmedeki bozukluk aynı zamanda yaşam kalitesini düşürerek ameliyatı zorunlu kale getiriyor. Bugün geldiğimiz dönemde katarakt ameliyatları çok rahatlıkla yapılabilmektedir.
Katarakt
Katarakt göz içerisindeki doğal merceğin saydamlığını ve şeffaflığını kaybederek görme yetisinin azalmasına yol açar. Genellikle 40 yaş üstü hastalarda görülse de nadir olarak bebeklerde ve genç yaştaki bireylerde de görülmektedir.
Katarakt;
Bebeklik çağında görülen konjenital katarakt
Metabolik hatalıklara bağlı olarak çıkan Metabolik Katarakt
İleri yaş kataraktı olarak 3’e ayrılmaktadır.
Katarakt Belirtileri Nelerdir?
Kataraktın en önemli belirtisi görme yetisinde kayıplar ve bulanık görmedir. Kataraktın ilerleme hızı da tipine ve çevresel faktörlere bağlı olarak çok hızlı yada çok yavaş olabiliyor. Yetersiz beslenme, C vitamini eksikliği ve UV ışıklarına çok fazla maruz kalmak da kataraktın gelişmesini hızlandıran faktörlerdendir.
Bebeklik döneminde kataraktın en belirgin özelliği göz bebeğinin içinde beyaz leke oluşmasıdır. Ancak her zaman beyaz leke oluşmaya biliyor. Bunun için bebekler doğduktan sonra, uzman bir göz hekimine getirip muayene edilmelidir. Bu sorunu ne kadar erken teşhis konulup teşhis edilirse göz tembelliği ve şaşılık ihtimalini o kadar düşürülebilir.
Katarakt Nedir?
Katarakta cerrahi müdahale yapılarak bu sorundan kurtulabiliyor. Ancak kataraktın ilk evrelerinde müdahale edilmesinin bir etkisi olmuyor fakat bunun için çok fazla da gecikmemek gerekiyor. Katarak günlük faaliyetleri aksatacak seviyede ise yani kitap yada gazete okurken zorlanıyorsanız. Televizyon seyrederken zorlanma yada araba sürerken görmekte sıkıntılar var ise Katarakt Ameliyatı yapılması gerekiyor demektir.
Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Dünya genelinde korneaya küçük bir kesik atılarak işlemi gerçekleştiriyorlar. Bizde aynı şekilde hastalarımıza müdahale ediyoruz. Kornea üzerine atılan kesik çok ufak olduğu için bellik bir zaman içerisinde hızlı bir şekilde kapanıyor. Ameliyat süresi maksimum 30dk sürmektedir. Ancak bazı zor vakalarda bu süre uzamaktadır. Gerekli yerde genel anestezi ile hasta uyutularak operasyon yapılmaktadır.
Katarakt Hemen Düzeliyor Mu?
Katarakt Ameliyatı başarı ile geçtikten sonra hasta 3 gün maksimum 4 gün içerisinde normal faaliyetlerine dönebilmektedir. Ancak zor vakalarda göz içerisinde oluşan ödem 10 gün sonra atılabiliyor. Göz iki yada üç gün kapalı tutuluyor daha sonra 2-3 haftalık göz damlası tedavisi uygulanıyor. Gözü bu süre içesinde tozdan ve dumandan korumak gerekiyor. Enfeksiyon alınması durumda iş gerçekten ciddi boyutlara ilerleyebiliyor hatta göz kaybına bile neden olabiliyor.
Katarakt Ameliyatı Risklimidir?
Katarakt ameliyatı oldukça güvenlidir ve sonuçları her zaman çok iyidir. Belli sorunlar fazla görülmemekle birlikte görülme ihtimali de bulunmaktadır. Son yıllarda gelişen teknoloji ile hata memnuniyeti oldukça yukarılara taşınmıştır.
Katarakt ameliyatının başarılı olmasının en önemli etkeni seçilen merceklerdir. Mercekler kaliteli olmalıdır ki ameliyat sonra görme kalitesini artırabilsin. Bu nedenle ameliyattan önce doktorunuzun mercek seçimini iyi yapması gerekmektedir. Katarakt ameliyatı fiyatları mercek seçimine göre farklılıklar gösterebilmektedir. Katarakt ameliyatında kullanılan mercekler yurt dışından ithal edilmektedir. Hastalarımıza en iyi hizmeti verebilmek için dünya genelinde ismini duyurmuş firmalardan mercekler alınmaktadır .Lazerli katarakt ameliyatı çok iyi mercekler kullanılarak yapılmaktadır.
Katarakt Tekrar Oluşur Mu?
Katarakt hastalığı genellikle tekrarlayan ve hastalarda tekrar görülen bir hastalık değildir. Ameliyattan sonra hayatınıza sorunsuz bir şekilde devam edebilirsiniz. Kaliteli mercek kullanarak katarkt sorununuz çözüme kavuşturulur ve bundan sonra rahatlıkra görebilirsiniz.