Teknik SEO Araçları



Bilindiği üzere SEO çalışmalarını site içi ve site dışı olmak üzere iki mecrada yürütülmektedir. Teknik SEO bu noktada site içi SEO düzenlemelerini kapsamaktadır. Site içi SEO çalışmalarında sitenin yazılım, tasarım ve içerik düzenlemeleri yapılmaktadır. Teknik SEO çalışmalarında neler yapıldığından uzun uzadıya bahsetmiyorum. Burada temel amacımız Teknik SEO’da çalışmalarından verim alabilmeniz için kullanabileceğiniz araçları sizlerle paylaşmak. Özellikle yoğun içeriğe sahip sitelerde SEO çalışması yaparken bu araçların çok işinize yarayacağını söyleyebiliriz. Teknik SEO’da gözden kaçırılmaması ve düzenlemesi gereken noktaları tek tek takip edemeyeceğiniz için bu araçlar daha hızlı site analizi yapmanıza yarayacaktır. İşlerimizi kolaylaştıracak SEO araçları nelermiş birlikte bakalım;

Screaming Frog



Screaming frog, tamamen ücretsiz bir araç değil maalesef 🙁 , Screming Frog masaüstü platformda hizmet vermektedir. Bilgisayarınıza kurulum yapmak isterseniz buradan indirerek SEO analizlerinizi yapmaya başlayabilirsiniz. Ücretsiz olarak sunmuş olduğu sürümde maksimum 500 sayfa analiz etmektedir. Bundan dolayı ücretsiz sürüm kullandığınız zaman küçük çaplı sitelerin analizini yapabileceğinizi belirtmek isteriz. Screming Frog arama motoru botları gibi sitenizi baştan sona tarayarak sizlere detaylı bir şekilde sunmaktadır.Sitenizdeki sayfaların URL, title ve description, keywords gibi SEO açısından önemli etiket düzenlemelerini sizlere tek seferde göstermektedir. Tüm sayfalara tek tek giriş yaparak kontrol etmek yerine Screaming Frog ile hepsini saniyeler içerisinde kontrol edebilirsiniz. Ücretsiz sürümü sizin için yeterli olmaz ve ücretli sürüm edinmek isterseniz Screaming Frog fiyatlarını buradan inceleyebilirsiniz.

ISS SEO Toolkit



Microsoft tarafından geliştirilmiş olan ISS SEO Toolkit masaüstü kurulumunu yapılarak kullanılan bir SEO aracıdır. Masaüstüne indirdiğiniz ISS SEO Toolkit sitenizi baştan sona tarar. ISS SEO Toolkit SEO aracını Screaming Frog dan ayıran özelliklerden bir tanesi de CSV formatında doküman sunmasıdır. Aynı zamanda sizlere SEO açısından zarar verecek sorunları da çıktı olarak sunduğundan dolayı hataları önceden görmenize fayda sağlayacaktır. Sitenizi detaylı bir şekilde taradığından ISS SEO Toolkit SEO çalışmalarına katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.

SEMrush Site Audit



SEMrush olmazsa olmaz 🙂 SEMrush SEO çalışmalarında ciddi anlamda yük hafifleten bir araç olduğunu söyleyebiliriz. Dijital pazarlama çalışmalarınızda ihtiyacınız olan materyalleri SEMrush üzerinden bulabilirsiniz. SEO ve sosyal medya çalışmalarında size yarar sağlayacak donanıma sahip olan SEMrush üzerinden anahtar kelime araştırması, rekabet analizi, backlink analizi ve içerik pazarlamasında işinize yarayacak bilgileri bulabilirsiniz. SEO çalışmalarında önemli bir yere sahip olan içeriklerinizi geliştirmek adına SEMrush’dan faydalanabilirsiniz. Anahtar kelime analizlerinde başarılı olan SEMrush’dan aranma hacmi yüksek anahtar kelimeleri belirleyerek sektör ile alakalı zengin içerikler üretebilirsiniz. Farklı firmaları yönetebilmenizi ve verilerini saklayabilmeniz için proje oluşturma alanı bulunmaktadır. Ücretsiz üyelik aldığınız zaman yapacaklarınızın kısıtlı olduğunu üzülerek belirtmek isteriz L. Ücretsiz SEMrush üyeliğinde bir proje eklemesi yapabilirsiniz. Ücretli olarak aldığınız üyelik paketine göre 5 ile 200 proje arasında yönetim gerçekleştirebilirsiniz. Dijital pazarlama alanında çalışmalar yürütüyorsanız ve ciddi anlamda yükünüzü hafifletmek istiyorsanız ilk aşamada PRO paketini alarak denemenizi tavsiye ederiz. PRO ve diğer paketlerin fiyatlarını buradan inceleyebilirsiniz.

Netpeak Spider



Netpeak spider ağlarını sitenize sarmak için hazır bekliyor. 🙂 Masaüstü bir yazılım olan SEO analiz aracınızı indirmek için burnetpeak spider logo - Teknik SEO için Kullanabileceğiniz SEO Araçlarıaya tıklayabilirsiniz. Basit bir şekilde kurulumunu gerçekleştirdikten sonra yolumuza devam edebiliriz. Netpeak Spider da tümüyle ücretsiz bir araç değil maalesef 🙁 Belli başlı temel teknik SEO kontrollerini yapabilmeniz için yeterli düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Analiz yapmak istediğiniz sitenizi girdiğinizde bir arama motoru botu edasıyla tüm sitenizi baştan sona tarar. Sayfalarını title, description, h1 etiketlerini tek tek görmenizi sağlar. Hangi sayfanın canonical URLsi var, 404’e düşmüş sayfanın hangi sayfaya yönlendiğini Netpeak Spider üzerinden inceleyebilirsiniz. Sayfada bulunan H1 etiketinin sayısını, ne olduğunu ve ne kadar uzunluğa sahip olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Netpeak Spider SEO paketlerini incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Deepcrawl



Deepcrawl sitenizi derinlemesine inceleyen ve tarayıcı üzerinden çalışabilen bir SEO aracıdır. Deepcrawl için söylemek istediğim ancak burayı dolduracak o kadar çok özelliği var ki, bu yüzden şimdi kısa bir özet geçip ilerleyen günlerde daha detaylı bir yazı hazırlayacağız sizler için 🙂 Öncelikle burayı ziyaret ederek araca ulaşabilirsiniz. Deepcrawl sizlere yukarıda bahsettiğimiz araçların yaptığı her şeyi yapıyor diyebilirim. Sitenizdeki tüm sayfaları bir arama motoru botu gibi tarayarak tüm eksiklerin listelenmesini sağlar. SEO’nun temel yapı taşlarını inceleyerek bunları export etmenizi sağlar. Üye olduğunuz zaman size kısıtlı bir kredi tanımlayarak sitenizi analiz etmenizi sağlar. Bu kısıtlı üyeliğinizi verimli kullanarak sizin için yararlı olup olmadığını tespit etmelisiniz. Deepcrawl’dan memnun kalırsanız buradan fiyatlarını inceleyebilirsiniz.


Site Analyzer



Teknik SEO çalışmalarında kullanacağınız Site Analyzer sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Site Analyzer öncelikle sitenizi baştan sona tarar. Sayfa analizlerini yaparak SEO açısından sıkıntılı noktaları belirterek SEO iyileştirmelerinize katkı sağlar. Anahtar kelime sıralamalarını takip etmenize yardımcı olur. En iyi özelliklerinden bir tanesi de seçmiş olduğunuz sitelerin verilerini size karşılaştırmalı olarak sunmasıdır. Sektöre ve siteye göre değişen SEO stratejilerini geliştirmek için karşılaştırmalı ilerlemek faydalı olacaktır. Web üzerinden çalışan ücretli bir yazılım ancak tabiki Site Analyzer’da bize ücretsiz olarak deneme sürümünü sunuyor. Ücretli olarak satın almak isterseniz buradan fiyat bilgisine ulaşabilirsiniz.

Xenu

Xenu en çok Google Search hesabına erişim sağlayamadığımız sitelerde işimize yaramaktadır. Masaüstü platformda çalışan Xenu buradan indirebilirsiniz. Sitenizde bulunan tüm dahili bağlantıları tarayarak kırık linke düşenleri tespit etmektedir. Tarama sırasında sayfaların başlık ve açıklama etiketlerini de bizlere göstermektedir.

SEO SiteCheckup



SEO SiteCheckup ile siteniz hakkında genel olarak size bilgi vermektedir. Yanlış olan çalışmaları sizlere sunarak düzenlememize yardımcı olmaktadır. Genel olarak bir tarama gerçekleştiren SEO SiteCheckup meta, title kontrollerini yapar, sitede yoğun olarak geçen anahtar kelimeleri tespit eder, sitenizin yüklenme hızını tespit eder, sitenin mobil görüntüsünü sunar ve daha birçok teknik detayları bulabilirsiniz. Doğru ve yanlış yapılan çalışmaları bizlere sunarak düzenlemeleri daha rahat bir şekilde yapmamıza yardımcı olur. Genel bir teknik SEO raporu hazırlamanız için size yeterli olabilecek düzeyde olduğunuz söyleyebiliriz. Ücretsiz olarak üye olduğunuzda sizlere 15 sitenin SEO analizini yapmamıza imkan sağlamaktadır. SEO Site Checkup aracına buradan ulaşabilirsiniz.

Copyscape



Kopya içeriklere dikkat! Arama motorları içeriklerin kalitesine ve zenginliğine bir hayli önem gösteriyor. Hal böyle olunca bizimde sitemizde yayınlamış olduğumuz içeriklere azami dikkat göstermemiz gerekiyor. Çok sayfalı sitelerde tüm sayfaların içerik kontrollerini yapmak pek mümkün olmayacaktır. Bunun dolayı Copyscape aracını kullanarak sayfanızda bulunan kopya içerikleri tespit ederek sayfanın içerik düzenlemesini gerçekleştirebilirsiniz.

Siteliner



Siteline aracı Copyscape aracı ile benzerlik göstermektedir ancak Siteliner daha gelişmiş verileri bizlere sunmaktadır. Sitenizin sayfalarını tek tek inceleyerek kopya içerik bulunuyor mu? Kırık link var mı? Bunları tespit ederek sizlere sunmaktadır. Taradığı verileri diğer sitelere göre yüklenme hızına, sayfa sayısına, içerik yoğunluğu gibi farklı özelliklere göre karşılaştırmalı olarak bizlere sunuyor. Web üzerinden ücretsiz olarak çalışan Siteliner aracına buradan ulaşabilirsiniz.

Pingdom



Site hızı ölçüm aracı olan Pingdom site performansını düşüren etmenleri bulmamızda bize yardımcı olmaktadır. Pingdom tarayıcı üzerinden online olarak site hızınızı ölçmektedir. Pingdom ilk olarak size sitenizin performans notunu vermektedir. Sitenizin ne kadar sürede yüklendiğini ve anasayfanın ne kadar boyutta olduğunu bizlere sunmaktadır. Bize sunduğu dokümanı biraz daha incelediğimizde sitemizde bulunan dosyaların ne kadar yer kapladığını ve hangilerini optimize etmemiz gerektiğini bizlere bildirmektedir. Biliyorsunuz ki kullanıcı deneyimi açısından sitenin yüklenme hızı belli bir öneme sahiptir. Bu yüzden Pingdom site hızı ölçüm aracını kullanarak sitenizi yavaşlatan etmenleri tespit ederek optimize etmelisiniz.

Builtwith



Sitenin alt yapısının ne olduğunu mu merak ediyorsunuz? Site hangi yazılım kullanılarak tasarlanmış, hangi server kullanılıyor ve hangi firmadan alınmış tüm bu bilgileri Builtwith üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Sitede kullanılan eklentileri dahi görmenize imkan sağlayan Builtwith üzerinden sitenin görünmeyen tarafındaki verilere dahi erişim sağlayabilirsiniz. Sitesi üzerinden online olarak analize imkan sağlayan builtwith den sitenizi analiz etmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

GTmetrix



GTmetrix bir site hızı ve performansı ölçüm aracıdır. GTmetrix ile neler yapabilirim? Pingdom aracı ile benzer özelliğe sahip olduğunu öncelikle belirtmek isteriz. Ancak GTmetrix daha kapsamlı bir site ölçüm aracı olduğunu söyleyebiliriz. GTmetrix aracına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. GTmetrix öncelikle sitemize bir yüklenme hız puanı veriyor. İngilizce bir kaynak olmasına rağmen verileri rahat bir şekilde analiz edebilirsiniz. Optimize edilmesi gereken HTML, CSS, JS ve görsel dosyalarını bize sunarak işimizi kolaylaştırıyor. SEO açısından da önemli olan site yüklenme hızınızı GTmetrix üzerinden test ederek yavaşlatan etmenleri giderebilirsiniz. GTmetrix’den almış olduğunuz paket özelliklerine göre edinebileceğiniz özellikler zenginleşmektedir. GTmetrix SEO paketlerini incelemek ve satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Google Webmaster Tools



Google’ın bize ücretsiz olarak sunduğu webmaster tools aracı sitemizin teknik anlamda analiz edilmesinde çok yardımcı olmaktadır. SEO çalışmalarında Google yönergelerine uygun hareket ettiğimizi düşündüğümüz zaman webmaster tools aracındaki hataların düzenlenmesi sıralamaları da olumlu yönde etkileyecektir. Arama trafiğinizi, Google dizin durumunu ve tarama hatalarını güncel olarak bize sunan Google webmaster tools üzerinden hatalarımızı hızlı bir şekilde inceleyerek sitenizi optimize edebilirsiniz.

Reverse IP Lookup



Sitenizin bulunduğu IP adresinde bulunan diğer web siteleri Reverse IP Lookup üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Diğer web sitelerini öğrenmeniz olası bir sorunların önüne geçmenizde size yardımcı olacaktır. Sitenizin bir arada bulunduğu diğer siteleri inceleyerek olası bir virüs bulaşma olayını engelleyebilirsiniz. Yaptığınız kontroller neticesinde riskli bir site tespit ettiğiniz zaman sitenizin sunucunu taşıyarak daha büyük sorunların önüne geçebilirsiniz.

En iyi Araç Sizin Beyniniz!

SEO çalışmalarında size hız kazandıracak teknik SEO araçlarını sizlerle paylaştık. Teknik SEO’da size yardımcı olacak bu araçları kullanarak çalışmalarınızdan daha fazla verim elde edebilirsiniz. Ancak unutmayın ki elde ettiğiniz veriler doğru stratejiler geliştirildiği sürece başarıya ulaşacaktır. Sizlerde teknik SEO çalışmalarında kullandığınız ve faydalı gördüğünüz SEO araçlarını bizlerle yorum kısmından paylaşır mısınız?

Kaynak: https://www.stratejikseo.com/teknik-seo-icin-kullanabileceginiz-seo-araclari/