creed74 adlı üyeden alıntı

afd

vps sunucularda size özel bir cpu olmaz, shared hostinglerde olduğu gibi bir cpu limitiniz olur, örneğin 500mhz cpu limiti veya 1 çekirdek cpu limiti gibi, fakat bu maksimum kullanım limitidir, örneğin size bir cpu çekirdeği atanmış olabilir, sunucuda 8 çekirdekli bir işlemci vardır ama 15 vps oluşturulmuştur. Her bir vps 1 çekirdeğe kadar işlemci kullanabilir anlamına gelir fakat o an kalan neyse siz onu kullanabilirsiniz, dolayısıyla sunucuda bulunan diğer vps lerin o an için kullandıkları cpu sizi etkiler..

Önce size tahsis edilen cpu oranını öğrenin, ben piyasada 500mhz kullanım limiti olan vps bile gördüğümden (ki bu ortalama 2.5 ghz lik bir çekirdeğin %20 si anlamına gelir) sizin sorununuz cpu limitinizle alakalı olmalı..


Merhaba, bu VPS ve VDS davasını yaklaşık 4-5 yıldır araştırıyorum. Fakat konu ile ilgili bazı bilgilerimi sizinle de paylaşmak isterim. Maalesef ülkemizdeki hosting servisleri sunucuları Dedicated, VPS ve VDS olarak ayırıyor. Bu durum ülkemiz ile birlikte diğer ülkelerdeki bazı sunucu firmalarında aynı. Mesela vultr'nin CPU limiti koyduğuna dair bir forumdaki bağlantıya buradan ulaşabilirsiniz. Ancak özellikle VPS ve VDS farkını İngilizce sitelerde çok aradım. Maalesef konuyla alakalı olarak bizde olduğu gibi anlatılmıyor.

En küçük örnek verecek olursam; OVH VPS SSD paketlerinden birisini kullanıyorum. Forumlarında ve daha pek çok yerde araştırmasını yaptım. Ancak VPS SSD paketlerindeki bilgisayarların 2.4 Ghz iken, Cloud VPS'te 3.1 Ghz ve VPS Cloud RAM paketlerinde ise yine 2.4 Ghz. Kullandığım paketlerde CPU ile ilgili tam CPU kullandığımı söyleyebilirim. Keza RAM kullanım da net.

Buyrun VPS sonuçlarım :

root@vps:~# cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 60
model name : Intel Core Processor (Haswell, no TSX)
stepping : 1
microcode : 0x1
cpu MHz : 2394.454
cache size : 4096 KB
physical id : 0
siblings : 1
core id : 0
cpu cores : 1
apicid : 0
initial apicid : 0
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 13
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ss syscall nx pdpe1gb rdtscp lm constant_tsc rep_good nopl eagerfpu pni pclmulqdq vmx ssse3 fma cx16 pcid sse4_1 sse4_2 x2ap ic movbe popcnt tsc_deadline_timer aes xsave avx f16c rdrand hypervisor lahf_lm abm invpcid_single kaiser tpr_shadow vnmi flexpriority ept vpid fsgsbase bmi1 av x2 smep bmi2 erms invpcid xsaveopt
bugs :
bogomips : 4788.90
clflush size : 64
cache_alignment : 64
address sizes : 40 bits physical, 48 bits virtual
power management:
cpu cores : 1


Durum bu ve maalesef kulaktan dolma bilgileri kabulleniyoruz. Daha dün bir arkadaşa OVH önerdim ve o da bana CPU ve RAM limitini sordu. Emin olun anlam veremedim. Bugün daha detaylı bir sonucu da size sunmuş oldum.

Hatta Vikipedi'de VDS anlam ayrımı sayfasında Virtual Dedicated Server bağlantısı sizi yine VPS kısaltmasında da olduğu gibi Virtual private server sayfasına bağlar. Ayrıca bir vps vs vds difference between araması da yapabilirsiniz.

Forumda daha önce de yazdım. Türkiye'deki hosting firmaları VPS adını verdikleri sistemde bildiğin normal hosting satıyorlar. VDS'i ise farklı bir şeymiş gibi tanıtıyorlar. Maalesef bu yanlış ve bu yanlışa devam ediyoruz. Bu duruma üzülüyorum.

VPS ve VDS ayrımı diye bir şey yoktur. Ama buna uygun farklı sanallaştırmalar yapılıyorsa bu farkın son bir kaç yıldır dockers'ın ardından değiştiğini düşünüyorum.