Bildiğimiz üzere çok lazım olduğu tartışılır bir konu için e-devlet adım attı ve vatandaşların hizmetine soy ağacı sorgulamasını sundu. Bir çılgınlıktır devam ediyor adam tüm çıktıyı paylaşıyor sosyal medya platformlarında.

Şimdi bu olay aklımıza iki şey getiriyor.
1- Anne kızlık soyadı
2- Bankacılık işlemlerinde ne gibi bir önlem alınabilir?


Anne Kızlık Soyadı ve Güvenlik

Özellikle anne kızlık soyadı Türkiye'de " tamam bu adam o adam güvenli bir görüşme" mantığını doğurdu. Oysa benim teyzemin oğulları ile benim anne kızlık soyadım aynı. Doğum tarihimi, anne ve baba adımı biliyorlar. İçlerinde en ufak bir hainlik olsa her türlü işlem yaptırabilirler telefon bankacılığında.

Bankacılık sistemlerinde anne kızlık soyadı yeterli mi?

Sık sık telefon bankacılığında müşteri temsilcisi ile işlem yapan biri olarak şuna dikkat ediyorum. Mesela bankada kayıtlı olan cep telefonum müsait olmuyor ve başka bir telefon numarasından arıyorum müşteri hizmetlerini, bağlandığım anda bana sorulan ilk soru
- Doğum tarihiniz
- Baba Adınız


işlemi anlatıyorum tabi ki işlemi onaylamamız için anne kızlık soyadınızın 2. ve 4. harfleri nedir diyor bende veriyorum işlem tamam. Bu çok komik!

Bankacılıktan çıkalım başka bir konu için konuşalım örneğin *******ünikasyon şirketlerinde bir aboneliğim var ve aylık 90 TL ödediğim bir paket var. Bu paketi bu bilgiler ile saniyeler içerisinden değişikliğini yapabilirim.

Veya şu kişiye şu kadar lira göndereceğim cep telefonumdan ama beceremedim siz yapar mısınız dediğinde bu verilen bilgilerden farklı hiç bir bilgi sormuyorlar buda çok komik değil mi?

Bu konu hakkında ne zaman olumlu bir adım atılacak inanın merakla bekliyorum. Bu konu hakkında görüşlerinizi okumak isterim.

Saygılarımla.