Çin'in ekonomik olarak süper güç olması önümüzdeki yüz yıla sarkar. Bu süreçler bir kaç sene içinde gerçekleşmez. Çin Sanayisi Amerikan malları üretiyor. Amerika Endüstri standartlarını yükseltti ve kendisi tasarlıyor ve ucuz işçisi olan ülkelere ürettiriyor. Askeri alanda bile taşeron savaşcçılara gidiyor (örnek PYD) çünkü kendi profesyonel askeri binlerce dolar maaş alırken, Pyd 300 $ ve daha altında ücretle ve de hiç bir kurala ve hukuka takılmadan savaşıyor. Ölünce de kimse üzülmüyor.

Çin'in gücü insan kaynakları. Çok ve de ucuz işçisi var. Çin de üretmeyen piyasada zorlanıyor. Çünkü eşdeğer ürünler çok daha ucuza piyasaya sürüldüğünde kimse gidip en pahalısını seçmez. (İphone kullanıcıları hariç)

Bizim durumumuz da benzer. Bizim işçimiz ucuz olduğu sürece bize yatırım yapılır.
Örnek: http://www.man.com.tr/

Eskiden üretim Almanya da oluyordu ve işçiler Türkiye'den Almanya'ya göç ediyordu. Şimdi Globalleşme ile birlikte durum tersine döndü. Fabrikalar işçinin ucuza çalıştığı ülkelere taşımşınıyor. Çünkü Almanya'da aynı yada biraz daha düşük maaş ödenirken Türkiye veya diğer ucuz işçisi olan ülkede, ülke şartlarının birza üstü ücret ödenerek piyasadan kalifiye elemanlar çekiliyor.

Ekonomisi güçlenen ülkeler bilime de, Askeriye'ye de yatırım yapabilirler. Japonya ise Amerika ile girdiği bir ekonomik savaş sonrası (2000 li yıllar) kendi çapında sürünüyor.
http://www.minikjaponya.com/icerik/makaleler/kriz.html
http://www.aljazeera.com.tr/haber/japonyada-ekonomik-kriz-canlari-caliyor
Bunlar bulabildiğim ve açıklayıcı olabilecek bir kaç eski makale.

Amerika dünyayı $ ile yönetiyor. Dolar her beklenmedik bir hareketlenme yaşadığında, dünyanın bir köşesinde bir ülkenin ekonomisi darbe alıyor. http://www.tarihiolaylar.com/tarihi-olaylar/1997-asya-mali-krizi-569