Merhabalar Serdar bey,

Dilerseniz öncelikle CDN (içerik dağıtım ağları) çalışma mantığını ele alalım. İçerik dağıtım ağları, dnsleriniz üzerinde 5 farklı konumdan lokasyon tespiti gerçekleştirerek çalışan bir sistemlerdir ve varsayalım ki siteniz üzerinden bir resim görüntülenecek. Sistem şu şekilde çalışır ;

• Ziyaretçinin tarayıcıdan gönderdiği resim görüntüleme isteği ilk olarak CDN ağına ulaşır.

• CDN ağına ulaşan resim isteği websitenin bulunduğu sunucuya bir istek göndererek, karşılanan istek tekrar CDN servisinden geçerek, ziyaretçiye yansıtılır.

Avantajları nelerdir ?

• Yukarıda örnek verdiğimiz resim dosyasını kullanıcı tekrar görüntülemek ister ise, CDN ağı üzerindeki önbellekte tutulan resim tekrar sizin sunucunuza istek gönderilmeden görüntülenir.

• Siteniz aşırı bir trafiğe sahip ise, trafiğiniz CDN ağları üzerinden geçiş sağlayacağı için, mevcut sunucunuz üzerindeki donanım kullanım oranınızı azaltabilmektedir.

• Yine aynı şekilde, alacağınız saldırılar için süzgeç sistemi sayesinde avantaj sağlarsınız.

Sizlere önerimiz, özellikle donanım tüketimi fazla bir websitesine sahip iseniz veya saldırılardan bir nevi koruma sağlamayı düşünürseniz, içerik dağıtım ağlarını tercih edebilirsiniz. Önemli bir not olarak belirtmek gerekirse, CDN servislerinin websitelerini büyük ölçüde yavaşlattığı gibi bir konu ortaya atılmaktadır. Böyle bir şey kesinlikle yoktur :)