İyi geceler öncelikle,
Hocam bu konuda seninle kesin olarak konuşacağım. Kendi fikirlerim değil, hukuki süreç hakkında konuşmuş olacağım. Bu konularda bazı problemler yaşadığım için avukatımızla sıkça konuştuk. Şöyle söyleyeceğim; abc.com sitesinde videolar yayınlanıyor, ancak videolar farklı bir sunucuda yer alıyor diyorsunuz. Böyle bir durumda abc sitesi kendi içinde videoyu barındırmadığı için sorunla karşılaşmaz. Videoların barındığı sunucu hukuki süreçle karşı karşıya kalır.
Ancak bu konuda da alınabilecek basit önlemler bulunmaktadır. Farklı sunucuyla uğraşmak yerine; Domaini ve sunucuyu yabancı bir ülkeden satın alın. Elbette domain bilgilerinde kendi bilgilerinizi kullanmayın. Bu tür durumlarda Türkiye'den hiçbir hukuki süreç sizi bağlamayacaktır. Emniyet ve Adliye yabancı ülkelerde yer alan sunuculara müdahale edemiyorlar. Üstelik sizin sitenizde bu ülke için büyük bir tehdit oluşturmayacağından kimse önemsemeyecektir.
Aynı şekilde, farklı bir örnek vereyim. Mesela sitenize herkes içerik girebiliyor farz edelim, onay falan olmasın. Sitenize girilen bir içeriğin savcılığa şikayet edildiğini düşünelim. Sunucu eğer Türkiye'de ise Savcı, Siber Suçlarla Mücadele'ye dosyayı verir. Siber suçlarda sunucu firmayla iletişime geçer ve sizin bilgilerinize ulaşır. Sonrasında, yorumu yazan siz olmadığınız için sizden sitenin yedekleri istenir. Yazan kişinin ip adresine erişebilmek için. Yedekleri 6 ay (emin değilim) saklamak yasal zorunluluktur. Yedekler yoksa sizinde başınıza sıkıntı olur. Ama, eğer sunucu Türkiye'de değil, farklı bir ülkede olsaydı savcılık bunu fark ettiği gibi olay kapanacaktı.
Yani özetle bu tür illegal ve problemli işler için yurt dışı sunucusu kullanmalısınız. Bu yüzden asıl sitenizi de yurt dışı sunucusunda kullanın, ikinci bir sunucu falan uğraşmayın hiç.