Hibe kredisi, devlet kurumları tarafından belirlenen işkollarına belirli koşulları sağlaması halinde sağlanan yatırım desteğidir. Hibe krediler; bir iş fikri ya da projesi olan ancak bunu gerçekleştirmek için gereken yatırım imkanından yoksun olan girişimcilere sağlanır. İstihdam ve işgücüne katılım oranını arttırmak amacıyla verilen bu krediler geri ödemesizdir. Ancak, hibe krediler bazı şartlara tabi tutulur. Faaliyet alanına göre değişen bu şartlar verilen hibe kredisine göre farklılık gösterir.
Ülkemizde Kosgeb ve Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) aracılığı ile verilen hibe krediler mevcuttur. Kosgeb ve İşkur ortaklılığı ile gerçekleştirilen eğitimler sonrası Girişimcilik Sertifikasına sahip yatırımcılara proje karşılığı 50.000 Türk lirası hibe kredisi veriliyor. Ayrıca, TKDK tarafından, Avrupa Birliği’ne katılım öncesi kullanılan fonların girişimcilere geri ödemesiz hibe kredisi olarak kullandırılması sağlanıyor.
Hibe Krediler Nasıl Alınır?
Hibe krediler arasında en çok talep toplayan ve ulaşılması en kolay olanı Kosgeb’in sağladığı girişimci destek programıdır. Hibe kapsamında 50 bin TL destek sağlanır. Hibeden yararlanmak isteyen girişimcilerin, Kosgeb’e kayıtlı olmak, Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Sertifikası’na sahip olmak, gerçekleştirilecek yatırıma ilişkin iş planı hazırlayarak Kosgeb’e sunmak şartlarını sağlaması gerekir. İş planının Kosgeb’e sunulmasından sonra onaylanması halinde; girişimci iş yerinin açılmasını sağlar.
Daha sonra, proje kapsamında sunduğu iş kolu ile ilgili harcama yaptığı tüm giderlerin faturası ile birlikte Kosgeb’e başvurur ve söz konusu masrafların iadesini alır. Bu noktada, girişimcilerin genellikle proje onayından sonra bir bankadan kredi kullanarak işyerini açar ve fatura bedellerinin Kosgeb tarafından ödenmesi ile birlikte kredi kullanılan bankaya olan borcunu öder. Bu sayede sermaye sorunu yaşayan kişiler işyeri açılışında Kosgeb hibe programından faydalanmış olur.
50.000 bin TL hibe; üç kalemde izlenir. Hibe tutarı 2 bin TL ilk kuruluş giderleri desteği, 18 bin TL makine, teçhizat ve ofis malzemeleri desteği ve 30 bin TL işletme giderleri desteği olmak üzere 50 bin TL’dir. 30 bin TL işletme giderleri desteği kira, su, elektrik faturası giderlerin karşılanması amacıyla 5 bin TL’yi aşmayacak şekilde aylık olarak verilir.
Hibe krediler nasıl alınır sorusunun cevabı ilgili şartları sağlayarak hibeyi veren kuruma başvurmaktır. Burada dikkat edilmesi gereken husus; hibe kredi desteği sağlayan kurumun belirli bir süre istihdam sağlama şartı aramasıdır. Bu uygulama ile hibe kredisi ile işyerini açan girişimcinin çok kısa bir süre sonra o iş faaliyetinden vazgeçmesinin önüne geçmektir.
Hibe Krediler Nelere Verilir?
Özellikle kadın girişimcilere kullandırılması planlanan Kosgeb’in girişimci hibe kredisi desteği aynı zamanda genç girişimciler, meslek lisesi öğrencilerinin üretimleri, teknolojik ürün ve teknokent işletmeleri gibi toplumun birçok kesimine yöneliktir.
Kosgeb’in sağladığı hibe desteğine kıyasla TKDK tarafından sağlanan hibe programı daha kapsamlıdır. TKDK, Avrupa Birliği’nin sağladığı hibe kredisi desteğini Ülkemizde yatırımcılara ileten aracı kurumdur. Avrupa Birliği; üye ülkelere adaylık süresince, faaliyet alanlarının modernizasyonu, Avrupa Birliği’ne uyumu, istihdamın artması gibi nedenlerle hibe desteği sağlıyor.
Hibe tutarı, faaliyet alanına ve kapasitesine göre değişiyor. En az 50 bin euro ve en fazla 3 milyon euro olarak belirlenen hibe tutarı; et ve et ürünleri üretimi, süt ve süt ürünleri üretimi, meyve-sebze ürünleri üretimi ve işlenmesi, kırsal turizm, arıcılık başta olmak üzere bir çok alanda girişimcilere veriliyor. Hibe kredilerden faydalanmak isteyen yatırımcılar, hazırladıkları projeyi TKDK aracılığı ile Avrupa Birliği Kalkınma Ajansı’na (IPARD) iletiyor. Projesi onaylanan yatırımcılar, söz konusu projenin hayata geçirilmesi ile birlikte proje bedelini hibe olarak alıyor.
Hibe krediler nelere verilir sorusuna cevap arayan girişimcilere iyi haber TKDK’nın hibe kapsamını çok geniş tutuyor olmasıdır. Türkiye’nin her bölgesinde oluşturulan koordinatörlükler aracılığı ile projeleri kabul eden Kurum, seracılık, aromatik ve tıbbi bitkilerin üretimi, pansiyon, butik otel, lokanta, halı saha, yüzme havuzu gibi bir çok alanda hibe kredisi desteği sağlıyor. Ayrıca mevcut işlemelerin modernizasyonu da hibe kredisine konu olabiliyor.
Kaynak : https://www.hizlikazanc.org/hibe-kredisi-nedir-nasil-alinir/