Merhaba, öncelikle php ölmedi. Ölmesi de çok yakın gelecekte pek muhtemel değil. Ben uzun bir süredir javascript ve php kullanıyorum, burada yazdığım javascript kullanıyorum ifadesi öyle kıytırık web sitelerine üç beş dom manipülasyon kodu eklemek değil bu arada.Çok çok daha ileri işler. Birazdan karşılaştırma yaparken php ile back-end js ile front-end yaparsın diyen acemi arkadaşlara da çok aldanmamanı öneriyorum.
Eğer php öğrenmek istiyorsan sen bir programlama dili öğrenmek istiyorsun anlamına geliyor eğer html/css öğrensem mi diyorsan o zaman pek programlama ile bir alakan olmuyor bununda altını çizelim. Php öğrenirken zamanla zaten html/css öğreneceğin de doğru ancak bunun seviyesi muazzam tasarımlar ortaya çıkarmanı sağlar mı orası meçhul.
Gelelim asıl konuya hangisi daha iyi?
Eğer ileride gerçek zamanlı çalışacak uygulamalar geliştirmek istiyorsan bunu php'nin socket yapısını kullanarak değilde,javascript kullanarak yapman çok daha mantıklı.
-->Gerçek zamanlı uygulamalar,servislerde puan
javascript'e gidiyor.
Çok kısa sürede,hızlı bir şekilde projeye start verip,kısa süre sonrasında ortaya bir ürün çıkartmak istiyorsan kim ne derse desin php hala bu konuda biraz daha iyi.
-->Hızlı ve pratik proje geliştirme az farkla da olsa
php'ye gidiyor.
Proje ilerledikçe,büyüdükçe yüksek thread sayıları ile başa çıkman gerekecek. Bu bir savaşın başlangıcı olabilir ve bu konuda javascript kesinlikle phpye oranla çok daha basit bir çözüm.
-->Yüksek thread ile savaşta javascript en büyük müttefiğimiz,bir puan daha!
Ben bir tanesini öğrendim bununla yarın tüm platformlara mobil uygulama çıkartsam,sonra çok canım sıkıldı deyip yarın çarpraz platformlara bir tanede oyun yazabilsem diyorsan php'ye hiç bulaşma. Sen bordo bereli bir j
avascriptcisin!
--> Var olan her platforma bir kara veba girebilmen için javascripte bir puan daha!
Javascript 3
PHP 1
Aslına bakacak olursam,son madde dışında diğerlerini php ile yapman da mümkün.
Php ile de gerçek zamanlı servisler yaratabilirsin ama yapısı gereği socket.io kadar performans alman oldukça zor.
Bu arada jquery öneren arkadaşları da sallama,sen daha çiçeği burnunda bir programcı adayısın. Git react,vue.js neyim düzgün bir şeyler öğren..